Ziua Referendumului pentru definirea familiei, 7 octombrie, este si data in care se praznuiesc doi sfinti care ar fi fost gay, Serghie si Vah. Acestia sunt recunoscuti atat de Biserica Ortodoxa, cat si de Biserica Catolica, noteaza Adevarul.
Povestea sfintilor este relatata in textul grecesc cunoscut sub numele de Patimile lui Serghie si Vah. Martiriul lor ar avea loc potrivit acestei relatari in timpul domniei imparatului roman Galerius (305-311), desi povestea contine o serie de contradictii si nepotriviri care face dificila aceasta datare.
Textul ar data de la mijlocul secolului al V-lea. Potrivit textului, Serghie si Vah erau cetateni romani si ofiteri de rang inalt in Armata Romana, dar s-a descoperit ca erau crestini atunci cand au incercat sa evite sa insoteasca un functionar roman intr-un templu pagan, impreuna cu restul garzii sale de corp. Dupa ce au refuzat sa aduca ofrande lui Jupiter in prezenta lui Galerius, ei au fost umiliti public: au fost inlantuiti, imbracati in haine femeiesti si purtati prin oras.
Galerius i-a trimis apoi la Barbalissos in Mesopotamia pentru a fi convinsi sa renunte la crestinism de Antiochus, comandantul militar de acolo si un vechi prieten al lui Serghie. Antiochus nu a putut sa-i convinga sa renunte la credinta lor, iar Vah a fost batut pana la moarte. Spiritul lui Vah i-a aparut a doua zi lui Serghie si l-a incurajat sa ramana puternic pentru ca ei sa ramana impreuna pentru totdeauna.
In urmatoarele zile, Serghie a fost, de asemenea, torturat si in cele din urma executat la Resafa, unde moartea lui a fost marcata de intamplari miraculoase. In Same-Sex Unions in Premoderne Europe, Boswell argumenteaza ca relatia dintre Serghie si Vah poate fi inteleasa ca avand o latura romantica, mentionand ca cel mai vechi text al martirologiei lor ii descrie ca erastai, termen ce poate fi tradus ca „iubiti”. El a sugerat ca cei doi chiar au fost uniti printr-o ceremonie cunoscuta sub numele de adelphopoiesis sau prindere ca frati de cruce, pe care-l considera o forma crestin timpurie de parteneriat intre doua persoane de acelasi sex, consolidand un punct de vedere propriu despre o atitudine crestina toleranta fata de homosexualitate.
Metodologia istorica si concluziile lui Boswell au fost contestate de multi istorici. Cu toate acestea, ca urmare a studiului publicat de Boswell, Serghie si Vah au inceput sa fie venerati de comunitatile de homosexuali crestini.O icoana din 1994 a sfintilor Serghie si Vah realizata de iconograful franciscan homosexual Robert Lentz, expusa pentru prima oara la Parada Gay din Chicago, a devenit un popular simbol gay.
Tot pe 7 octombrie presedintele rus Vladimir Putin implineste 66 de ani.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…