ZGUDUITOR. Medic la Spitalul de Arsi: „Ranitii au murit cu ZILE. Spitalele sunt o BOMBA biologica”
Interviu zguduitor realizat de jurnalistul Catalin Tolontan cu un medic de la Spitalul de Arsi. Acesta dezvaluie ca multi dintre ranitii de la Colectiv au „murit cu zile” pentru ca spitalele nu i-au putut proteja de infectiile cu diversi germeni. „Spitalele sunt o bomba biologoca”, a spus medicul.
Jurnalistul nu a dezvaluit si numele medicului insa a precizat ca declaratiile acestuia au fost confirmate si de alti doctori. Medicul lucreaza la Spitalul de Arsi. Are vechime de aproape 17 ani in operatii cu mari arsi.
„Multi dintre raniti au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arsi, majoritatea au murit cu infectie cu diversi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arsi, dar stiu de la colegi de la alte spitale ca situatia este asemanatoare. (…) In lumea civilizata, nu. Nu vreau sa invoc acum studii din SUA si nici sa intram in cifre, dar acolo rata de supravietuire este mult mai mare”, a spus medicul pentru tolo.ro.
„La noi, cei care au scapat din foc au fost omoriti de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta”
– Dar bacteria piocianic exista inainte de Colectiv.
– Sigur ca exista. Tocmai asta e problema! La Spitalul de Arsi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anuntate familiile din primele zile, ca sa aiba optiunea de a-i transporta in strainatate?!
– Puteau fi transportati?
– Unii dintre ei, da. Infectiile cu bacterii apar, din experienta noastra, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubati, ei puteau fi transportati.
– Si s-au infectat.
– Da, iar din acel moment sansa de a scapa este foarte, foarte mica. Oamenii mor pentru ca acesti germeni intraspitalicesti sint foarte agresivi si rezistenti. Iar bacteriile devin imune pentru ca, in spitale, se folosesc in exces antibiotice. Dar asta e alta discutie. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai putin la colistin. Numai ca daca folosesti colistin in exces atragi insuficienta renala.
– Unde intra pacientii in contact cu germenii?
– Oriunde! Noi nu sintem, nici la terapie intensiva si nici pe sectii, un spital de arsi adecvat. Desi sintem singurii medici specializati din tara. Restul spitalelor daca au citeva cazuri pe an, la Militar sint citeva zeci, noi avem sute de mari arsi in fiecare an.
Ranitii au murit nu doar din piocianic. Au murit si din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri in care analizele bolnavilor indicau prezenta a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o sansa nici daca au ajuns in strainatate ca au ajuns deja suprainfectati.
– Este posibil ca o parte din decesele survenite in spitalul dumneavoastra in cazul Colectiv sa fie cauzate de infectiile intraspitalicesti?
– Da. Este posibil. Chiar si la cei transferati la unitatile din strainatate ne-au venit hemoculturile dupa ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la inceput o evolutie buna, a fost scos de pe adrenalina, iar dupa doua, trei zile starea lui s-a degradat si a intrat in soc septic, deci a avut infectie. A murit.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook