externe

Zelenski prezinta „Planul in zece puncte” pentru oprirea razboiului. Lavrov, prezent in sala cand presedintele Ucrainei a facut anuntul

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marti liderilor G20, reuniti in Indonezia, sa-si depaseasca divizarile si sa devina „co-creatori ai pacii” pentru a pune capat razboiului „distructiv” dus de Rusia, impotriva careia tarile occidentale incearca sa-si sporeasca presiunea, relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

Cea mai importanta reuniune a liderilor mondiali de la inceperea pandemiei s-a deschis in absenta presedintelui rus Vladimir Putin, la Nusa Dua, pe insula indoneziana Bali.

Acesta este primul summit care se desfasoara dupa aproape noua luni dupa declansarea unui razboi sangeros cu consecinte economice grave pentru planeta si o amenintare nucleara ce planeaza asupra lumii.

Revenit de la Herson, oras din sudul Ucrainei care tocmai a fost recucerit de armata sa, Volodimir Zelenski a fost unul dintre primii lideri care s-a exprimat prin videoconferinta in fata a ceea ce el a numit „G19”, excluzand Rusia.

In sala se afla totusi prezent seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, prin care Vladimir Putin este reprezentat.

Citeste si: Lovitura pentru Rusia si Lavrov si summitul G20. Rezolutie: „Condamnam ferm razboiul declansat de Rusia in Ucraina”

„Sunt convins ca acum este momentul cand razboiul distructiv al Rusiei trebuie si poate fi oprit”, a declarat presedintele ucrainean, imbracat in familiarul sau T-shirt kaki. El „trebuie si poate fi oprit”, a afirmat Zelenski, subliniind ca „fiecare zi de intarziere inseamna noi ucraineni morti, noi amenintari la adresa lumii si o crestere nebuneasca a pierderilor din cauza continuarii agresiunii ruse – pierderi pentru intreaga lume”.

El si-a detaliat planul pentru a restabili pace si a „salva mii de vieti”: sa nu se aiba incredere in Rusia, sa nu se tolereze „nicio scuza pentru santajul nuclear” in fata „amenintarilor nebunesti” ale Moscovei si sa se realizeze un schimb total de prizonieri.

Presedintele ucrainean a subliniat ca razboiul Rusiei trebuie sa se incheie intr-un mod just, in baza Cartei ONU si a dreptului international, si nu „oricum”, potrivit Ukrinform, care detaliaza planul in zece puncte prezentat de Volodimir Zelenski:

1) Securitate nucleara – Rusia trebuie sa-si retraga imediat trupele de la centrala nucleara din Zaporojie, care sa fie plasata sub controlul AIEA si al personalului ucrainean;

2) Securitate alimentara: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene si extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente sa poata pleca si din porturile din Nikolaev si Olvia. De asemenea, Ucraina solicita tuturor tarilor sa se alature initiativei Grain From Ukraine – asistenta alimentara pentru cei mai saraci. Prima nava Nord Vind urmeaza sa plece in Etiopia cu 27.000 de tone de grau;

3) Securitate energetica. Zelenski a cerut accelerarea furnizarii de sisteme de aparare antiaeriana si de aparare antiracheta pentru ca Ucraina sa se poata apara impotriva noilor atacuri rusesti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei in vederea evaluarii daunelor si a nevoilor de reconstructie si pentru a preveni distrugerea lor in continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a pretului la resursele energetice rusesti.

4) Eliberarea tuturor prizonierilor si a celor deportati in Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor dupa formula „toti pentru toti”;

5) Punerea in aplicare a Cartei ONU si restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei si a ordinii mondiale;

6) Retragerea trupelor ruse si incetarea ostilitatilor. Rusia trebuie sa-si retraga toate trupele si formatiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul sa poata prelua controlul asupra tuturor sectiunilor granitei sale de stat cu Federatia Rusa.

7) Justitie. Intreaga lume trebuie sa recunoasca un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusa impotriva Ucrainei si crearea unui mecanism international care sa compenseze toate pierderile cauzate de razboi;

8) Ecocid, nevoia de protectie imediata a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri si tehnologii pentru restabilirea instalatiilor de tratare a apei;

9) Prevenirea escaladarii. Ucraina are nevoie de garantii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.

10) Stabilirea sfarsitului razboiului. „Cand toate masurile antirazboi vor fi implementate, cand securitatea si justitia vor incepe sa fie restabilite, partile trebuie sa semneze un document care sa stabileasca sfarsitul razboiului”, a spus Zelenski.

Referitor la acordul privind exportul de cereale, negociat in iulie, sub egida ONU si a Turciei, care a permis livrarea a circa 10 milioane tone de cereale si expira vineri, Moscova lasa sa planeze incertitudinea asupra intentiilor sale, amplificand temerile ONU cu privire la o posibila foamete in unele regiuni ale planetei, noteaza AFP.

Invazia rusa in Ucraina ca atare nu figureaza pe agenda oficiala a G20, dar aceasta domina reuniunea, atat timp cat ea ingrijoreaza si adanceste diviziunile intre tarile occidentale care sustin Kievul si altele, cu China in frunte, ce refuza sa condamne Moscova.

Gazda a evenimentului, presedintele indonezian Joko Widodo a lansat un apel in discursul sau in deschiderea summitului de a se „pune capat razboiului”:”Nu trebuie sa divizam lumea in mai multe tabere. Nu trebuie sa lasam lume sa alunece intr-un nou Razboi rece”.

Semn al fracturilor din cadrul G20, club al marilor economii mondiale creat la origine pentru a se pune de acord asupra problemelor financiare, gazda summitului, Indonezia, avertizase ca nu trebuie sa se astepte la traditionalul comunicat comun, in care fiecare virgula face obiectul unor intense tratative pentru a nu supara pe nimeni.

Dar un acord a fost obtinut luni seara asupra unui text comun la nivel de negociatori, a indicat presedintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit unei surse occidentale, documentul va califica invazia rusa in Ucraina drept „razboi”, termen respins totusi de Moscova care vorbeste de o „operatiune speciala” ce ar viza „denazificarea” Ucrainei. Dar textul va lasa la latitudinea fiecarei tari sa-si exprime pozitia.

„Cred ca veti vedea ca cea mai mare parte a membrilor G20 vor spune clar ca ei condamna razboiul Rusiei in Ucraina si ca ei vad Rusia drept cauza principala a suferintelor economice si umanitare imense in lume”, a indicat un inalt responsabil american sub acoperirea anonimatului, citat de AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago