Zeci de mii de georgieni au marsaluit pe strazile capitalei Tbilisi intr-o demonstratie de sprijin pentru aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, relateaza Euronews.
Mitingul are loc cu doar o saptamana inaintea alegerilor parlamentare, care urmeaza sa aiba loc pe 26 octombrie, alegeri considerate ca un punct de referinta pentru a determina daca Georgia revine pe orbita Rusiei sau isi continua drumul pro-european.
„Este ultima adunare inainte de viitoarele alegeri si aceasta nu se afla sub niciun steag politic, este sub steagul unitatii pentru viitorul european al Georgiei”, a declarat protestatarul pro-UE, Nodar Harsiladze.
Anul trecut, UE a acordat Georgiei statutul de tara candidata, dar de atunci sustinatorii opozitiei sustin ca partidul de guvernamant Visul Georgian a deraiat sansele tarii de a adera la bloc.
Doua acte legislative recente, in special, au ridicat sprancene la Bruxelles.
La inceputul acestei luni, presedintele parlamentului Georgiei a semnat un proiect de lege controversat impotriva drepturilor comunitatii LGBTQ+, dupa ce presedintele Salome Zourabichvili a refuzat sa-l aprobe.
Proiectul de lege, care a fost aspru criticat de grupurile pentru drepturile omului si LGBTQ+, include interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, adoptiile de catre cuplurile de acelasi sex si limitari privind prezentarea cuplurilor LGBTQ+ in mass-media.
Presedintele Parlamentului, Salva Papuasvili, a declarat intr-o postare pe retelele de socializare ca legislatia este „bazata pe bunul simt, pe experienta istorica si pe valori vechi de secole crestine, georgiene si europene”.
In mai, parlamentul a adoptat legea controversata a agentilor straini care impune organizatiilor media si ONG-urilor sa se inregistreze ca agenti straini daca primesc cel putin 20% din fondurile lor din strainatate, aplicand amenzi usturatoare celor care nu se conformeaza.
Autoritatile guvernamentale din Georgia sustin ca noua masura, pe care au numit-o „legea transparentei”, va reduce presupusele incercari straine de a influenta politica interna.
Cu toate acestea, criticii au numit-o „legea rusa”, deoarece spun ca oglindeste o legislatie similara adoptata de Kremlin pentru a viza, discrimina si, in cele din urma, scoate in afara legii oponentii politici.
Presedintele Salome Zourabichvili, care este pro-europeana, a fost mult timp in dezacord cu partidul Visul Georgian, care a propus ambele acte legislative si a refuzat sa semneze ambele proiecte de lege.
Ambele legi au fost aspru criticate de Uniunea Europeana, ducand la inghetarea procesului de aderare a Georgiei la UE.
Unii georgieni se tem ca sunt atrasi in continuare pe orbita Moscovei dupa mai bine de trei decenii de independenta dupa prabusirea Uniunii Sovietice.
Sondajele de opinie arata ca Visul Georgian ramane cel mai popular partid al tarii, unele sondaje arata ca ei vor lua mai mult de 40% din voturi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…