news

Zborul-test al dronei de la Oradea a avut loc fara cutia cu probe medicale

Primaria din Oradea a organizat abia astazi zborul-test al dronei capabile sa transporte probe medicale, in cadrul unui proiect-pilot desfasurat in premiera in Romania, informeaza Bihoreanul.

Drona a zburat de pe heliportul Spitalului Judetean din Oradea pana pe una dintre cladirile sectiei din Rogerius, de pe Corneliu Coposu, unde functioneaza un laborator robotizat de analize, in 8.32 minute.

Acolo, i-au fost schimbate rapid bateriile, iar drona s-a intors spre baza, adica spre heliport, in tot cam atata timp.
Dus-intors a parcurs 9,2 kilometri, adica 4,6 kilometri pe tura, iar traseul aprobat in prealabil de Autoritatea Aeronautica Civila Romana a fost unul care a ocolit in buna masura deplasarea deasupra zonelor cu densitate a populatiei.

Insa drona a zburat fara cutia medicala. Explicatia a fost ca primele teste efectuate la Oradea s-au facut cu drona purtand cu ea o cutie medicala, insa s-a dovedit ca acel tip de cutie, in special in conditii de vant mai puternic, ingreuneaza parcursul dronei si o poate destabiliza, iar consumul bateriei este mai rapid.

City-managerul Mihai Jurca a spus ca, in urmatoarea etapa a proiectului-pilot, se vor testa zboruri cu cutii adaptate, mai „aerodinamice”.

Intreaga demonstratie a fost filmata din drona si transmisa live de Primaria Oradea.

Testele precedente realizate zilele trecute la Oradea au fost ingreunate de vant, a precizat Rory Houston (foto), drona fiind nevoita in unele cazuri sa aterizeze fortat inainte de finalizarea traseului. Mereu, insa, a aterizat in punctele prestabilite, patru in total, pentru astfel de situatii, deci nu aiurea pe undeva pe traseu, conform reprezentantului Skyy Network.

Managerul unitatii spitalicesti, Gheorghe Carp a spus ca nu se va renunta in viitor la transportul de probe facut de trei ori pe zi de la Spitalul Judetean la laboratorul robotizat din Rogerius, insa dronele ar ajuta mai ales in cazul unor urgente, caci pot fi operate la orice ora din zi si din noapte.

City managerul Mihai Jurca a spus ca, odata perfectionat si adaptat, un astfel de transport cu drona este necesar. El a afirmat, de asemenea, ca aparatele de zbor ar putea fi achizitionate cu bani europeni.

Daca se va dovedi ca initiativa poate functiona cu succes in Oradea, aceasta ar putea fi extinsa, cu alte tipuri de drone, capabile sa parcurga distante mari, pentru a se efectua transporturi de probe intre spitalele din Marghita, Alesd, Salonta si Beius si laboratorul din Oradea.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago