Sambata, liderul chinez Xi Jinping a prezentat „patru linii rosii” in relatiile dintre SUA si China, la o intalnire cu presedintele american Joe Biden, relateaza Business Insider.
Cele patru probleme principale sunt Taiwan, democratia si drepturile omului, calea pe care o urmeaza si sistemul Chinei si drepturile tarii la dezvoltare.
Taiwan este cea mai sensibila problema dintre cele doua tari, asa cum a spus in mod repetat Xi de-a lungul anilor.
Beijingul revendica Taiwanul drept teritoriu al sau si a spus recent ca nu se va angaja niciodata sa renunte la utilizarea fortei asupra insulei. Zona este importanta din punct de vedere strategic pentru SUA, fiind centrul mondial de producere a cipurilor semiconductoare si un centru cheie de securitate.
Comentariile lui Xi au venit pe fondul ingrijorarilor ca cele doua mari economii ale lumii vor intra in conflict dupa ce Trump va prelua mandatul pe 20 ianuarie.
Viitorul presedinte american l-a nominalizat deja pe senatorul de Florida Marco Rubio, un bun cunoscator al Chinei, ca secretar de stat. De asemenea, Trump a amenintat ca va impune Chinei tarife vamale de 60%.
In ciuda semnelor ca cele doua superputeri s-ar putea indrepta catre vremuri mai tulburi, Xi si Biden au incercat sa dea un ton conciliant in relatiile bilaterale in timpul intalnirii lor de sambata.
Cei doi lideri „au subliniat importanta gestionarii responsabile a aspectelor competitive ale relatiei”, precum si prevenirea conflictelor si mentinerea unor linii deschise de comunicare.
Chiar si asa, presedintia lui Trump este probabil sa aduca noi incertitudini, incepand cu comertul.
„Trump vorbeste serios cand vine vorba de tarife”, a scris Josh Lipsky, directorul Centrului de GeoEconomie al Consiliului Atlantic, intr-o nota saptamana trecuta.
Lipsky se asteapta ca Trump sa inceapa noul sau razboi comercial inca din prima sa zi de munca, incercand sa revigoreze acordul comercial pe care l-a semnat cu China in ianuarie 2020.
China s-a angajat atunci sa cumpere bunuri americane in valoare de 200 de miliarde de dolari in doi ani, inclusiv 32 de miliarde de dolari in produse agricole. Acordul a expirat la sfarsitul anului 2021, iar chinezii nu si-au indeplinit angajamentul, a declarat Sarah Bianchi, atunci reprezentantul comercial adjunct al SUA.
Este posibil ca Trump sa incerce sa revigoreze acordul comercial odata ce isi va prelua mandatul ca „punct de plecare” inainte de intrarea in vigoare a noilor tarife, a scris Lipsky.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…