Washingtonul pluseaza, a cerut Moscovei o „dezescaladare imediata si retragerea trupelor si echipamentelor de la frontiera cu Ucraina”
Seful diplomatiei americane Antony Blinken „l-a indemnat” marti pe omologul sau rus Serghei Lavrov la o „dezescaladare imediata si la retragerea” trupelor ruse de la frontiera ucraineana, reiterandu-si totodata „disponibilitatea” de a continua dialogul „de fond” cu Moscova pe cai diplomatice, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat dupa convorbirea telefonica dintre cei doi ministri de externe, informeaza AFP si EFE, citate de Agerpres.
„Secretarul de stat a subliniat vointa SUA, in mod bilateral si impreuna cu aliatii nostri si partenerii, de a continua un schimb substantial cu Rusia pe probleme de securitate reciproca”, a declarat diplomatia americana.
„El a subliniat ca o noua invazie in Ucraina ar duce la consecinte rapide si severe”, mentioneaza Departamentul de Stat in comunicat.
Blinken „a cerut Rusiei o dezescaladare imediata si retragerea trupelor si echipamentelor de la frontiera cu Ucraina”, conform aceluiasi text. De asemenea, secretarul de stat american „a indemnat Rusia sa privilegieze calea diplomatica” mai degraba decat conflictul.
Seful diplomatiei americane, conform documentului, a subliniat in convorbirea cu Lavrov „angajamentul SUA fata de suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, precum si dreptul tuturor tarilor de a-si determina singure politica externa si aliantele”.
SUA acuza Kremlinul de pregatirea unei invazii in Ucraina, tara care se confrunta deja din 2014 cu un conflict in estul tarii intre trupele guvernamentale si separatisti prorusi sprijiniti de Moscova.
Moscova neaga orice fel de intentii belicoase, dar conditioneaza detensionarea situatiei de acordarea unor garantii de securitate.
Aceasta convorbire telefonica este prima intre cele doua puteri rivale de cand Statele Unite si NATO au transmis saptamana trecuta Moscovei raspunsul lor scris la cererile formulate, tot in scris, de Kremlin la jumatatea lunii decembrie.
In special, Rusia a cerut garantie juridica ca Ucraina si alte tari din fosta Uniune Sovietica, situate in vecinatatea sa, nu vor adera niciodata la NATO.
Pentru a descuraja Moscova de la orice fel de agresiune, Occidentul si-a accelerat pregatirile pentru sanctiuni economice.
SUA, care fel ca Marea Britanie reprezinta una din destinatiile de investitii preferate de marii oameni de afaceri rusi – au declarat luni ca vor sa loveasca in averile apropiatilor Kremlinului.
Casa Alba apreciaza ca exista o „posibilitate clara” ca Rusia sa invadeze Ucraina in februarie, dar guvernul ucrainean a minimalizat acest avertisment, insistand ca nu vede o inrautatire a situatiei mai mare decat cea observata anterior, noteaza EFE.