externe

Voyager 1 este in viata: Nava spatiala NASA reintra din nou in functiune la 24 de miliarde de kilometri distanta de Pamant

Voyager 1 s-a aventurat adanc in spatiul interstelar. Dupa o scurta tacere, o transmisiune a navei spatiale a ajuns din nou la Pamant pe 24 octombrie, relateaza Interesting Engineering.

Pe 16 octombrie, sistemul de protectie impotriva defectiunilor al Voyager 1 a intrat in functiune, o masura de siguranta menita sa pastreze energia limitata a navei spatiale. Aceasta actiune neasteptata a provocat intreruperea comunicatiilor, lasand echipa misiunii nesigura cu privire la starea sa.

Conform NASA, unul dintre transmitatoarele radio ale navei spatiale a functionat defectuos, iar inginerii investigheaza cauza.

Transmitatorul a fost dezactivat automat de sistemul de protectie impotriva defectiunilor al navei spatiale.

Echipa de zbor de la Jet Propulsion Laboratory al NASA a intrat in actiune, analizand datele telemetrice si elaborand o strategie pentru restabilirea comunicarii.

Echipa de zbor transmite secvente de comanda catre Voyager 1 prin intermediul retelei Deep Space Network si analizeaza raspunsul navei spatiale.

Aceasta comunicare dus-intors dureaza aproape doua zile. Un singur semnal parcurge 24 de miliarde de kilometri, avand nevoie de aproape 23 de ore pentru a ajunge la Voyager 1 si de alte 23 de ore pentru a se intoarce.

Pe 16 octombrie, o comanda de rutina a dus la o inchidere neasteptata a sistemelor navei spatiale. Aceasta trebuia sa activeze unul dintre incalzitoarele navei spatiale.

„Desi Voyager 1 ar fi trebuit sa aiba suficienta energie pentru a pune in functiune incalzitorul, comanda a declansat sistemul de protectie impotriva defectiunilor. Echipa a aflat de problema atunci cand Deep Space Network nu a putut detecta semnalul Voyager 1 pe 18 octombrie”, se arata pe blogul NASA.

Nava spatiala comunica de obicei cu Pamantul prin intermediul emitatorului sau radio in banda X.

Sistemul de protectie impotriva defectiunilor a redus rata de transmisie de date a transmitatorului in banda X pentru a economisi energie.

Aceasta modificare a vitezei de transmitere a datelor a modificat semnalul specific in banda X pe care reteaua Deep Space Network era setata sa il receptioneze, facand dificila detectarea semnalului Voyager 1.

„Inginerii au gasit semnalul mai tarziu in acea zi, iar Voyager 1 parea, in rest, sa fie intr-o stare stabila in timp ce echipa a inceput sa investigheze ce s-a intamplat”, a adaugat acesta.

Cu toate acestea, problema nu s-a oprit aici. Voyager 1 a tacut din nou pe 19 octombrie.

Echipa de zbor a crezut ca sistemul de protectie impotriva defectiunilor al navei spatiale s-a activat de inca doua ori, dezactivand complet transmitatorul in banda X.

A fost luata o decizie cruciala: trecerea la transmitatorul in banda S, un sistem de rezerva care nu mai fusese utilizat de peste patru decenii. Acest transmitator in banda S functioneaza cu o putere mai mica si emite un semnal semnificativ mai slab.

In ciuda provocarilor reprezentate de distanta si de semnalul mai slab, Deep Space Network a detectat cu succes semnalul din banda S.

Accentul se pune acum pe colectarea datelor esentiale pentru a diagnostica cauza principala a activarii sistemului de protectie impotriva defectiunilor si pentru a readuce Voyager 1 in modul sau normal de functionare.

Voyager 1 si 2 sunt singurele nave spatiale care exploreaza spatiul interstelar. Varsta din ce in ce mai inaintata a navelor spatiale duce la o rata mai mare de defectiuni si anomalii ale componentelor.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

4 săptămâni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

4 săptămâni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

4 săptămâni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

4 săptămâni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

4 săptămâni ago