„Vom obtine pacea prin forta”. Semnalul dat de Trump privind intentiile fata de Ucraina si Rusia. Pe cine a numit ca emisar al sau in acest conflict
Presedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, le-a desemnat miercuri pe generalul in rezerva Keith Kellogg ca emisar al sau pentru Ucraina si Rusia, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.
„El a fost alaturi de mine de la inceput! Impreuna, vom obtine pacea prin forta si vom face America si lumea mai sigure din nou!”, a scris Trump pe reteaua sa de socializare Truth Social.
Generalul Keith Kellogg, in varsta de 80 de ani, a condus pentru o scurta perioada Consiliul de Securitate Nationala al SUA in primul mandat prezidential al lui Trump.
In mesajul sau de felicitare adresat lui Trump dupa ce acesta a castigat alegerile prezidentiale, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mentionat ca apreciaza angajamentul viitorului presedinte american pentru abordarea „pace prin forta” pentru a pune capat razboiului declansat de agresiunea rusa contra Ucrainei.
Ideea de „pace prin forta”, reluata de Trump in anuntul sau de miercuri despre desemnarea generalului Kellogg ca emisar pentru Ucraina si Rusia, este „un slogan din epoca (fostului presedinte al SUA Ronald) Reagan care este mai caracteristic vechiului Partid Republican decat celui condus de Trump astazi, a explicat pentru agentia EFE Volodimir Dubovik, profesor de relatii internationale la Universitatea Mechnikov din Odesa, acesta considerand astfel ca Zelenski preia limbajul republicanilor pentru a-l convinge pe Trump sa sustina Ucraina in razboiul cu Rusia.
Trump a promis in campania electorala ca va pune rapid capat razboiului ruso-ucrainean, fara a explica vreodata cum crede ca ar putea face acest lucru, si a criticat receptivitatea administratiei presedintelui Biden de a oferi Ucrainei ajutorul masiv cerut de Zelenski. Totusi, dupa ce a castigat alegerile, Trump a evitat comentariile asupra razboiului din Ucraina si nu este clar ce politica va urma.
Un plan al lui Kellogg pentru incheierea conflictului prevede inghetarea liniilor frontului pe aliniamentele actuale si fortarea Kievului si Moscovei sa se aseze la masa negocierilor, a scris Reuters in luna iunie.
Deocamdata, administratia presedintelui democrat Joe Biden incearca sa livreze Ucrainei intreg ajutorul aprobat de Congres, inainte ca Trump sa se instaleze din nou la Casa Alba pe 20 ianuarie.
De asemenea, conform unor responsabili neprecizati citati saptamana trecuta de publicatia New York Times, presedintele Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare in perioada ramasa pana la incheierea mandatului sau.
„Mai multi oficiali au sugerat chiar ca Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au apartinut acesteia dupa destramarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar reprezenta o descurajare enorma si imediata (fata de Rusia n.red). Totusi, un asemenea pas ar fi complicat si ar avea implicatii serioase”, mai scrie ziarul american.
Comentand aceasta idee pe care a descris-o drept „nebuneasca”, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri ca „actiunile iresponsabile” ale Ucrainei si ale sustinatorilor occidentali ai acesteia ar putea aduce omenirea „pe marginea catastrofei”.
Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, a afirmat marti ca daca Occidentul furnizeaza Ucrainei arme nucleare, Rusia va considera acest transfer echivalent cu un atac nuclear asupra sa si un temei pentru a raspunde cu atacuri nucleare.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept „absolut iresponsabila” discutia despre posibilitatea inarmarii Ucrainei cu arme nucleare si a indicat Occidentului „sa-l asculte cu atentie pe (presedintele rus Vladimir) Putin” si sa citeasca noua doctrina nucleara revizuita a Rusiei, prin care aceasta a scazut pragul utilizarii armelor nucleare dupa ce Washingtonul si Londra si-au dat acordul pentru atacarea unor tinte militare in profunzimea teritoriului rus cu rachetele ATACMS si Storm Shadow furnizate Ucrainei.