Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat marti ca a primit scrisoarea Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009 in care i se semnaleaza refuzul sefei DNA Codruta Kovesi de a se prezenta la audieri, precizand ca va fi luata o decizie dupa ce documentul va fi analizat.
„Da, a ajuns scrisoarea la Ministerul Justitiei. da, vom face ceva cu scrisoarea respectiva dupa ce o analizam”, a raspuns Toader, fiind intrebat daca a primit scrisoarea si ce sanctiune crede ca ar trebui aplicata sefei DNA.
Tudorel Toader se afla la sediul CSM, unde se discuta raportul Inspectiei Judiciare privind activitatea Parchetului General, informeaza news.ro.
Comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 i-a trimis luni o scrisoare ministrului Justitiei prin care sesizeaza faptul ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat pentru a patra oara sa se prezinte la audieri.
Propunerea de sesizare a Ministerului Justitiei a fost facuta, saptamana trecuta, de deputatul PSD Liviu Plesoianu, care a acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi ca nu respecta deciziile Curtii Constitutionale.
”Ca ministru al Justitiei trebuie sa aiba o pozitie publica, trebuie sa ia o decizie in ceea ce o priveste pe doamna Kovesi, pentru ca altminteri inseamna ca putem sa inchidem si Curtea Constitutionala, inseamna ca putem renunta si la Constitutie si, in general, putem sa plecam cu totii acasa si sa lasam anumite persoane sa faca ce vor in tara asta in mod evident deasupra legii, desi in Constitutie scrie ca nimeni nu este deasupra legii”, a spus Plesoianu.
Presedinta comisiei de ancheta, deputata PSD Oana Florea, i-a atras atentia lui Liviu Plesoianu ca jurisprudenta CCR interzice comisiilor de ancheta sa propuna sanctiuni pentru cei care refuza sa se prezinte la audieri.
”Cred ca atunci cand este vorba despre persoane care sunt intr-o functie publica, sunt platite din bani publici, este normal sa colaboreze cu institutia Parlamentului. Cred ca vorbim de un principiu, cred ca vorbim de respectul fata de Parlament, fata de autoritatea Parlamentului si va marturisesc ca am studiat legile de functionare a comisiilor de ancheta din alte tari si lumea nu poate sa conceapa cum si de ce cineva nu ar veni si nu ar colabora cu Parlamentul”, a mai spus Florea.
La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a solicitat respingerea sesizarii Ministerului Justitiei in cazul Laura Codruta Kovesi.
”Institutia Laura Codruta Kovesi, pentru ca intelegem ca e institutie din moment ce s-a pronuntat Curtea Constitutionala la modul personal, nu poate fi adusa cu forta, indiferent ca ne place sau nu ne place. S-au depus diferite raspunsuri pe care le putem avea in vedere, colaborarea poate fi facuta si in scris. Diferenta dintre a aduce fizic o persoana in fata acestei comisii si a avea un punct de vedere scris nu este alta decat de imagine. Este o chestiune de a pune presiune si de a umili un magistrat in sensul in care sa fie adus cu forta in fata acestei comisii. Chiar daca ar veni nu ar putea sa declare altceva decat doreste si considera ca trebuie sa declare. Sa nu faceti nicio sesizare pentru ca mie mi se pare total nepotrivita o asemenea sesizare”, a explicat deputatul USR.
Propunerea formulata de Liviu Plesoianu a fost adoptata insa cu majoritate de voturi, urmand ca ministrului Justitiei sa ii fie adus la cunostinta faptul ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat sa se prezinte la audieri in comisie.
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat martea trecuta, pentru a patra oara, sa se prezinte in fata comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, unde fusese chemata pentru miercuri dimineata, reluand explicatia ca nu detine informatii sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare.
”Va aduc la cunostinta ca nu detin ‘informatii si/sau documente necesare clarificarii imprejurarilor si cauzelor in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii parlamentare’”, le-a transmis Laura Codruta Kovesi marti parlamentarilor din comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.
Sefa DNA a fost chemata din nou, pentru miercuri, la audieri de catre comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, dupa ce decizia Curtii Constitutionale (CCR) privind obligativitatea acesteia de a se prezenta in fata comisiei a fost publicata in Monitorul Oficial.
”Nu am idei preconcepute, ne facem datoria in continuare. Este decizia dansei daca vine sau nu (…) Din pacate, Romania a inclus in Constitutie, dupa modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de ancheta, dar nu a inteles pe deplin importanta acestei comisii si greutatea lor”, a declarat presedinta comisiei de ancheta, Oana Florea, intrebata ce se intampla daca sefa DNA nu va da curs nici de aceasta data invitatiei.
”CCR statueaza obligativitatea oricarei persoane care detine o functie publica de a veni la Parlament in virtutea principiului colaborarii loiale si in virtutea bunei credinte pentru a lamuri aspecte si evenimente semnificative din viata societatii”, a mai spus ea.
Curtea Constitutionala a admis, pe 3 octombrie, sesizarea formulata de presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, in ceea ce priveste obligatia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se prezenta sau de a raspunde in scris in fata comisiei parlamentare de ancheta privind prezidentialele din 2009.
Curtea Constitutionala (CCR) sustine in motivarea deciziei prin care o obliga pe sefa DNA, laura Codruta Kovesi sa se prezinte in fata comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca aceasta a incalcat autoritatea Parlamentului prin refuzul de a se prezenta in fata comisiei si nu a dovedit loialitate fata de valorile si principiile consacrate de Constitutie. In schimb, trei dintre cei noua judecatori ai CCR, Livia Stanciu, Maya Teodoroiu si Stefan Minea, demonstreaza contrariul si spun ca sefa DNA nu poate fi obligata sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare de ancheta.
Laura Codruta Kovesi a refuzat pana acum de patru ori sa se prezinte in fata comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, explicand ca nu detine informatii potrivit carora in procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autoritati cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…