Vladimir Putin a sosit in Azerbaidjan, in prima vizita de stat de la inceputul invaziei in Ucraina, dar inclusiv bloggerii rusi pretind ca este vorba de sosia lui

externe

Putin, Baku, dublura

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit la Baku pe 18 august pentru o vizita de doua zile pentru discutii cu omologul sau azer Ilham Aliyev. Calatoria marcheaza prima vizita a lui Putin in capitala de cand Rusia si-a lansat invazia la scara larga a Ucrainei in februarie 2022, transmite agentia rusa de stat, TASS.

Totusi, pe retelele sociale au aparut imagini cu Vladimir Putin de la intalnirea Consiliului rus de Securitate, din urma cu trei zile, in care acesta pare total diferit de persoana prezentata drept presedintele rus, in Azerbaidjan. Inclusiv bloggerii rusi s-au intrebat daca nu cumva ar fi vorba, in acest ultim caz, de o sosie a liderului de la Kremlin.

Discutiile, despre care Kremlinul spune ca se vor concentra pe „probleme internationale si regionale”, se vor axa probabil in mare masura pe consolidarea relatiilor cu natiunea bogata in petrol, precum si pe intarirea cooperarii in cadrul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), in contextul deteriorarii relatiilor Rusiei cu Armenia.

Spre marea consternare a Rusiei, Azerbaidjanul, care a fost istoric aliniat Rusiei, a semnat un acord cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in iulie 2022, pentru a aduce importurile de gaze naturale azere la „cel putin” 20 de miliarde de metri cubi anual pana in 2027.

Din 2022, Azerbaidjanul a continuat sa isi extinda exporturile de petrol catre tarile europene. Slovenia a inceput sa primeasca gaze naturale din Azerbaidjan la 1 august, pe masura ce tarile europene isi diversifica aprovizionarea cu combustibili fosili de la Rusia.

Ucraina si UE au contactat, de asemenea, Azerbaidjanul pentru a discuta despre furnizarea de gaze naturale catre Europa prin Ucraina, odata ce contractul existent cu Rusia expira la sfarsitul anului 2024.

Pe langa discutiile preconizate cu privire la o noua cooperare in domeniul livrarilor de petrol, se asteapta, de asemenea, ca Putin sa profite de intalnirea cu Aliyev pentru a aborda preocuparile privind unitatea in cadrul OTSC condusa de Rusia, deoarece relatiile cu Armenia continua sa scada.

Armenia, care, de asemenea, a fost mult timp apropiata de Rusia, incearca acum sa se distanteze, acuzand in mod repetat Moscova ca nu este un partener de incredere.

Relatiile dintre cele doua tari au continuat sa se deterioreze dupa ce „pacificatorii” rusi au refuzat sa actioneze in timpul conflictelor dintre Nagorno-Karabah, o entitate sustinuta de Armenia pe teritoriul azer recunoscut la nivel international, si Azerbaidjan, din 2020 pana in 2023.

Nagorno-Karabah a fost reintegrat in Azerbaidjan dupa victoria finala a Baku in 2023. Dupa aceasta, Erevanul a amenintat in mod repetat ca va parasi OTSC.

In ciuda invaziei la scara larga a Rusiei in Ucraina, Azerbaidjanul a incercat sa mentina relatii bune cu Ucraina. Potrivit guvernului azer, Baku a furnizat Ucrainei ajutor umanitar in valoare de cel putin 15 milioane de euro (16,5 milioane de dolari).

Cu toate acestea, Azerbaidjanul, care are o granita comuna cu Rusia, a semnat, de asemenea, un acord de prietenie politica si militara cu Rusia cu doar doua zile inainte de invazie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: