Vlad Voiculescu pune la punct Inspectia Judiciara a lui Netejoru: „Sistemul nostru de justitie reuseste sa se decredibilizeze cu fiecare dosar care este fie amanat, fie ingropat”
Vlad Voiculescu reactioneaza taios dupa ce a fost acuzat de Inspectia Judiciara ca prin declaratiile sale in legatura cu Dosarul 10 August a „afectat independenta justitiei”.
„Inspectia Judiciara, condusa in mod fabulos de acelasi domn Lucian Netejoru, constata astazi ca declaratiile mai multor politicieni (printre care ma numar) cu privire la dosarul ’10 august’… ‘au afectat independenta justitiei’ si ‘au avut un puternic impact negativ asupra (…) credibilitatii justitiei in randul opiniei publice’.
Este ca si cum ai spune ca recentul concurs de la casele de asigurari afecteaza credibilitatea sistemului de sanatate.
Este ca si cum ai spune ca rezultatele testelor PISA afecteaza credibilitatea sistemului de educatie.
Este ca si cum ai spune ca reportajele despre taierile ilegale de paduri afecteaza credibilitatea Romsilva.
Adevarul este ca Romsilva este direct responsabila de furtul ‘ca in codru’ si poate chiar si de expresie, ca sistemul de educatie este cea mai mare vulnerabilitate a tarii asteia pe termen mediu si lung, ca sefii caselor de asigurari judetene au fost mereu numiti politic si multi nici macar nu au avut curajul sa participe la concurs si da… ca sistemul nostru de justitie reuseste sa se decredibilizeze cu fiecare dosar care este fie amanat, fie ingropat. Dosarele 10 august si Colectiv sunt doar cele mai recente”, a reactionat Vlad Voiculescu.
Inspectia Judiciara, sesizata de judecatorul CSM Andreea Annamaria Chis, a finalizat raportul privind „apararea independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau fata de afirmatiile din spatiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic „10 August”. Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, care urmeaza sa fie transmis Consiliului Superior al Magistraturii, mai multi lideri politici din zona coalitiei de guvernamant au afectat independenta autoritatii judecatoresti. Printre acestia se numara premierul Florin Citu, ministrul justitiei Stelian Ion, liderii USR PLUS Dan Barna si Dacian Ciolo, precum si alti politicieni precum Rares Bogdan sau fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu.
„Prin declaratiile publice, postarile pe retele de socializare, astfel cum au fost preluate si prezentate in mass-media s-a produs o incalcare a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, cu consecinta scaderii increderii cetatenilor in sistemul judiciar si, implicit, a afectarii independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau”, se arata in raportul Inspectiei Judiciare, citat de Digi24.
Inspectorii judiciari au analizat declaratiile facute de oamenii politici in spatiul public. Au fost analizate declaratii din interviuri sau de pe retelele sociale.
„Din analiza afirmatiilor personalitatilor publice, reprezentanti ai puterii executive si legislative, preluate si comentate ulterior in mass-media, se acrediteaza ideea lipsei unei anchete efective a procurorului de caz (…) astfel, in afara principiului separatiei puterilor in stat consacrat de Constitutia Romaniei, autorii emit verdicte, stabilesc vinovatii si exercita un adevarat control de legalitate al actelor procurorilor si al hotararii judecatoresti in afara oricarui cadru legal”, precizeaza inspectorii judiciari.
De asemenea, acestia sustin ca „o parte dintre acestia au fost participanti la actiunea de protest din data de 10 august 2018 sau/si autori ai unor plangeri penale in legatura cu evenimentele din 10 august 2018. Or, nimeni nu poate fi judecator/procuror in propria cauza si este cu atat mai grav a-si aroga astfel de calitati, persoane cu calitati oficiale in stat (executiv, legislativ, europarlamentari).”
Raportul Inspectiei Judiciare citeaza si prezinta pe larg declaratiile publice facute de Stelian Ion, ministrul Justitiei, ale lui Rares Bogdan – europarlamentar PNL, prim vicepresedinte PNL, ale lui Vlad Gheorghe – europarlamentar USR, ale lui Florin Citu- prim – ministru al Romaniei, ale lui Dacian Ciolos – europarlamentar PLUS, partidul USR, ale lui Vlad Voiculescu – fost ministru al Sanatatii, ale lui Dan Barna, co- presedinte USR Plus, ale Iuliei Scantei, senator PNL, dar si pozitionari publice care ar fi afectat independenta Justitiei facute de ONG-urile comunitatea Declic, Coruptia Ucide, Evolutie in Institutie, Geeks for Democracy, Initiativa Romania, Rezistenta, Reset Iasi, Brasovul Civic sau Catalina Hoparteanu.
Inspectorii judiciari sustin ca „au fost depasite limitele admisibile ale discursului public” fiind „exprimate opinii si emise concluzii cu caracter de generalitate, cu un puternic impact negativ asupra intregului sistem judiciar si a credibilitatii justitiei in randul opiniei publice, prin exprimarea unor suspiciuni cu privire la independenta judecatorilor si procurorilor atat sub aspect institutional, ca sistem judiciar, cat si functional, la nivel individual”.
De asemenea, acestia critica declaratiile ministrului Justitiei, despre care spun ca „se situeaza in afara limitelor admisibile ale discursului public intr-un stat de drept”
„Prin adoptarea unei asemenea pozitii de forta si formularea unor aprecieri negative cu privire la activitatea judiciara desfasurata de procurori si judecatori in dosarul analizat se induce in randul opiniei publice ideea ca statutul judecatorilor si procurorilor poate depinde de solutiile „favorabile” ministrului justitiei pe care acestia le dispun/pronunta, urmand a fi „pedepsiti” in cazul in care solutiile nu sunt cele asteptate”, se arata in raport.
Inspectorii judiciari au terminat verificarile pe 6 aprilie 2021 si au transmis raportul catre Plenul CSM care urmeaza sa il dezbata in perioada urmatoare.