Vizitarea unui oras poluat pentru doar cateva zile poate creste riscul de accident vascular cerebral
![poluare](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2020/01/poluare-610x425.jpg)
Daca locuiti in mediul rural, ati putea crede ca sunteti in siguranta fata de efectele daunatoare ale poluarii aerului asupra sanatatii dvs. Cu toate acestea, noi cercetari au descoperit ca doar cinci zile de expunere la poluare pot creste semnificativ riscul de accident vascular cerebral.
Poluarea aerului devine in mod constant una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii noastre cardiovasculare, fiind responsabila pentru aproximativ 17% din accidentele vasculare cerebrale la nivel mondial. Dar, in timp ce studiile anterioare au stabilit relatia dintre expunerea pe termen lung si riscul de accident vascular cerebral, pericolele expunerii pe termen scurt au fost mai putin explorate, potrivit publicatiei americane Newsweek.
Intr-un studiu recent, publicat in revista Neurology, cercetatorii de la Universitatea din Iordania, din capitala Amman, au urmarit sa raspunda la aceasta intrebare pentru a vedea cum ar putea afecta sanatatea umana chiar si expunerea pe termen scurt.
„Am analizat date din 18.035.408 de cazuri de accident vascular cerebral ischemic din 110 studii observationale din intreaga lume”, a declarat pentru Newsweek autorul studiului, Ahmad Toubasi. „Am descoperit ca cresterea poluarii aerului este asociata cu cresterea atat a riscului de accident vascular cerebral ischemic, cat si a mortalitatii aferente acestuia.”
Echipa a analizat riscurile asociate cu diferiti poluanti – cum ar fi dioxidul de azot, ozonul, monoxidul de carbon si dioxidul de sulf – precum si diferitele dimensiuni ale particulelor care pot fi gasite in poluarea aerului.
„Constatarile noastre au aratat ca expunerea la poluare pentru o perioada scurta de timp (5 zile) poate afecta riscul de accident vascular cerebral ischemic”, a spus Toubasi. „Asadar, o vacanta intr-o zona cu un nivel ridicat de poluare a aerului ar putea avea un impact asupra sanatatii noastre”.
Diferitii poluanti au efecte diferite asupra organismului, astfel incat mecanismele care stau la baza acestui risc crescut de accident vascular cerebral pot varia in functie de locatie. „Asocierea dintre expunerea pe termen scurt la poluanti si accidentul vascular cerebral ischemic, precum si bolile cardiovasculare a fost atribuita mai multor mecanisme”, a declarat Toubasi.
Printre acestea se numara deteriorarea mucoasei vaselor de sange, cresterea tensiunii arteriale si un risc crescut de coagulare a sangelui. Fiecare dintre acesti factori poate limita fluxul sanguin catre creier, crescand riscul de accident vascular cerebral. Toubasi remarca, de asemenea, un risc crescut de batai neregulate ale inimii, care pot provoca, de asemenea, cheaguri sau bule de aer in vasele de sange ale creierului.
Nu este clar daca acest risc crescut este permanent sau doar temporar dupa o scurta vizita intr-o zona poluata si sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca aceste efecte sunt reversibile. Oricum ar fi, trebuie sa se faca mai multe pentru a reduce expunerea la poluarea aerului pentru locuitorii si vizitatorii oraselor.
„Aceasta chestiune are nevoie cu siguranta de initiative globale pentru a reduce poluarea aerului la nivel mondial”, a declarat Toubasi. „Facand acest lucru s-ar putea reduce numarul de accidente vasculare cerebrale si consecintele acestora”.