„Visul AI” al Big Tech se transforma intr-un cosmar energetic pentru Irlanda. Cine poate profita de aceasta conjunctura?

analize

Inteligenta artificiala (AI), avida de energie, pune presiune pe retelele electrice ale Irlandei, punand in pericol pozitia tarii ca hub tehnologic al Europei. Cresterea inteligentei artificiale „insetata” de putere redeseneaza harta centrelor de date din Europa – iar Irlanda, inima scenei tehnologice a continentului, ar putea pierde, scrie POLITICO.

Cand utilizatorii de internet aleg sa redea in flux un film sau isi verifica e-mailul, se conecteaza la centrele de date – coloana vertebrala fizica a lumii digitale. Aceste nenumarate randuri de „rafturi” de servere au devenit un pilon al economiei din Irlanda, considerate o baza a Uniunii Europene pentru multe companii de tehnologie.

Potrivit unui studiu recent al analistului Synergy Research Group din Statele Unite, Dublin este cel de-al treilea cel mai mare centru de date la scara larga din lume – si cel mai important site din Europa. „Hyperscalerii” sunt marii furnizori de cloud, cum ar fi Amazon, Microsoft si Google, care opereaza retele masive formate din mii de servere de date.

Insa apetitul vorace al AI pentru electricitate, care s-ar putea dubla pana in 2026, ar putea forta Irlanda sa-si cedeze pozitia de lider in domeniu, retelele sale electrice luptandu-se cu greu sa tina pasul cu cererea.

„Acesta este un risc pe care trebuie sa ni-l asumam foarte serios”, a spus parlamentarul european irlandez Sean Kelly, deplangand „esecul major de a nu fi reusit sa ne modernizam si sa extindem suficient reteaua electrica si sa ne pregatim pentru economia digitalizata actuala”.

Drept urmare, operatorul de energie electrica, EirGrid, a analizat „aplicatiile pentru centrele de date inca din noiembrie 2021”, a explicat un purtator de cuvant al EirGrid. “Se impune un moratoriu de facto asupra noilor noduri de electricitate din regiunea Dublin, care are deja o infrastructura energetica foarte concentrate,” spune acesta.

EirGrid ar fi avertizat oficialii irlandezi cu privire la un posibil „exod in masa” al centrelor de date din tara daca situatia nu se imbunatateste. Inca din 2016, s-a evidentiat „o tot mai mare strangere intre cerere si oferta in Irlanda”, a mai spus purtatorul de cuvant.

Cu luminile aprinse

Potrivit Biroului Central de Statistica din Irlanda, centrele de date au consumat 21% din toata energia electrica contorizata anul trecut – depasind pentru prima data consumul locuintelor urbane.

„Exista riscul ca ritmul de crestere al cererii sa fie mai rapid decat viteza cu care se poate construi infrastructura de generare si reteaua”, a declarat un purtator de cuvant al Autoritatii de Reglementare a Energiei din Irlanda, Comisia pentru Reglementarea Utilitatilor, confirmand ca riscurile pe termen lung vor include „lipsa de energie” si „costuri crescute pentru consumatori”.

Pentru europarlamentarul Kelly, „Prioritatea absoluta trebuie sa fie pastrarea luminii aprinse”. Si, a adaugat el, asta „nu ar trebui sa insemne sa fim intr-o pozitie in care trebuie sa renuntam la afaceri si investitii”. „Un sistem de distributie dezvoltat si modernizat corespunzator ar fi capabil sa le faca pe ambele”, a adaugat Kelly.

Intre timp, Ministerul Mediului, Climei si Comunicatiilor din Irlanda a recunoscut intr-o declaratie ca „nu toata cererea pentru dezvoltarea centrelor de date poate fi acoperita in mod durabil” pe termen scurt.

„Centrele de date, la fel ca toti marii utilizatori de energie, trebuie sa coexiste in limitele legislatiei si obiectivelor noastre climatice, precum si a securitatii noastre energetice”, transmite ministerul, continuind mesajul de avertisment similar din partea ministrului irlandez al climei si mediului, Eamon Ryan, comunicat intr-un interviu pentru Financial Times.

Invingatorii si invinsii

Pe masura ce gigantii tehnologici Amazon, Microsoft si Google pompeaza miliarde in infrastructura cloud a Europei care alimenteaza inteligenta artificiala, disponibilitatea energiei – in mod ideal, ieftina si ecologica – poate aparea ca un criteriu de top in determinarea urmatoarelor destinatii pentru investitii.

„Principalele piete ale centrelor de date, locuri precum Dublin si Frankfurt, vor fi oarecum depasite de nevoia de putere (electrica)”, a spus Jesse Noffsinger, unul dintre autorii unui nou raport al companiei de consultanta McKinsey, care estimeaza ca hiperscalerii vor conduce aproximativ doua treimi din cererea de centre de date pana in 2028.

„Vom vedea, in multe cazuri, centre de date vot trebui sa migreze in alte locuri”, a spus el. Nu este clar cine va beneficia de redesenarea acestei harti.

„Obtinerea unui centru de date nu inseamna neaparat un lucru bun”, a continuat Noffsinger, invocand provocarea de a moderniza infrastructura si de a construi aprovizionarea cu energie, daca autoritatile nu doresc ca instalatiile de energie sa absoarba mai multa electricitate decat cea existenta. Iar aceasta va creste costul energiei electrice pentru toti clientii din proces.

Tarile cu energie electrica abundenta, fara carbon si cu temperaturi mai scazute,  care ar minimiza necesarul energiei necesare pentru a raci echipamentele IT ar putea profita la maximum de situatie, subliniaza raportul, deoarece multinationalele tehnologice doresc atat sa-si mentina facturile la energie reduse, cat si sa ajunga la obiectivul net de zero emisii.

Nordicii, cu vremea lor mai rece, si Franta, cu o pondere solida a energiei nucleare in mixul sau energetic, ar putea fi in fruntea destinatiilor acestora iar Franta stie asta.

„Trebuie sa avem o energie cu emisii scazute de carbon, ieftina si controlabila, si sa nu uitam in continuare ca inteligenta artificiala poate ajuta la asta. Aceasta este prioritatea”, a declarat recent presedintele francez Emmanuel Macron pentru revista Variety.

(Foto: youtube.com/@googlecloudtech)

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: