news

Virusul care ataca zece de mii de calculatoare din intreaga lume, printre care si cele din Romania

Amenintarea ransomware GandCrab a facut, inclusiv in Romania, peste 50.000 de victime in mai putin de o luna, iar atacatorii cer recompense substantiale ca sa redea accesul la datele blocate, a anuntat miercuri producatorul roman de solutii de securitate cibernetica Bitdefender, care a precizat ca pune la dispozitia utilizatorilor un instrument gratuit pentru decriptarea datelor.

”GandCrab se raspandeste prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitante si facturi fictive trimise ca fisiere atasate in e-mail-uri. Odata ce victima acceseaza vectorul de atac, GandCrab blocheaza fisierele importante de pe terminalul folosit si apoi o santajeaza. Circa 53.000 de terminale au fost pana acum afectate. In schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse intre 400 de dolari si cateva sute de mii, in moneda virtuala DASH, folosita in premiera pentru activitati infractionale asociate ransomware”, se arata in comunicat, anunta News.ro.

Exista o diferenta semnificativa intre sumele cerute victimelor santajate, explicata prin faptul ca infractorii informatici au dezvoltat si un serviciu de afiliere care permite raspandirea GandCrab de catre orice alta grupare interesata, potrivit companiei.

Bitdefender, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Europol, a anuntat ca pune la dispozitie in mod gratuit un instrument pentru decriptarea datelor, care ofera victimelor GandCrab posibilitatea sa le recupereze fara sa mai plateasca recompense infractorilor cibernetici.

Kit-ul pus la dispozitie de Bitdefender, IGPR, DIICOT si Europol functioneaza pentru toate versiunile cunoscute ale amenintarii ransomware GandCrab si este disponibil pe nomoreransom.org si pe labs.bitdefender.com, potrivit companiei.

”Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomanda sa pastreze copii ale datelor importante, sa foloseasca o solutie de securitate si sa evite sa acceseze linkuri sau fisiere din e-mail-uri nesolicitate”, se arata in comunicat.

Proiectul No More Ransom a fost lansat in iulie 2016 de politia nationala olandeza si Europol, institutia de combatere a criminalitatii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creste nivelul de colaborare dintre sectoarele public si privat in lupta contra ransomware, potrivit Bitdefender.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago