Viktor Orban vrea sa beneficieze de sprijinul Chinei pentru a revitaliza economia Ungariei, afectata de recesiune. In ultimii doi ani, Ungaria a atras un sfert din investitiile chineze realizate in Uniunea Europeana – un ajutor important, mai ales in contextul pierderii a 20 de miliarde de euro din fondurile europene.
Premierul ungar a transformat tara sa in principalul punct de interes pentru capitalul chinez in Europa, o strategie evidentiata intr-o analiza Financial Times. Cu toate acestea, specialistii subliniaza ca sprijinul Chinei, limitat la proiecte cu potential de profit, nu este suficient pentru a redresa complet economia ungara, scrie Profit.ro.
Ungaria a pierdut accesul la 20 de miliarde de euro din cauza incalcarii normelor privind statul de drept, fapt care a amplificat problemele economice. Ca raspuns, Viktor Orban a intensificat eforturile de atragere a investitiilor chineze, mai ales in sectorul auto.
Potrivit ministrului maghiar al Economiei, fost consilier al premierului, aceste investitii au sprijinit industria auto, considerata un pilon economic esential, estimata sa genereze o treime din PIB-ul tarii. Ungaria a fost printre primele tari care au acceptat investitiile producatorilor chinezi de vehicule, anticipand posibilele taxe impuse de UE. In 2023, companii chineze precum BYD si CATL au ales Ungaria pentru proiecte majore, atrase de costurile mai scazute si reglementarile prietenoase.
Taxele suplimentare de pana la 45% pe vehiculele importate din China, introduse de UE, au intensificat interesul companiilor chineze pentru fabricarea locala. BYD a ales Szeged ca locatie pentru prima sa fabrica mare din Europa, iar CATL a demarat un proiect de 7,3 miliarde de euro in estul Ungariei. Financial Times mentioneaza ca aceste companii, desi private, au legaturi puternice cu Beijingul si beneficiaza de sprijin guvernamental.
Totusi, analiza subliniaza ca, pe termen lung, strategia lui Orban ar putea sa nu fie viabila. Premierul ungar va trebui sa navigheze intre relatiile cu Beijingul si Washington, in timp ce se confrunta cu reducerea finantarii europene.
Ungaria incearca sa mentina echilibrul intre China si SUA, in ciuda tarifelor de pana la 60% promise de Donald Trump pentru importurile chineze. Insa relatiile diplomatice ale lui Orban cu Moscova si Beijing au generat tensiuni cu Bruxelles-ul si alte state UE. In plus, China nu pare dispusa sa investeasca in proiecte sociale sau sa ofere finantari suficiente pentru a acoperi deficitul ungar. Desi Ungaria ofera conditii favorabile pentru companiile chineze, acest avantaj ar putea fi erodat daca Trump revine la Casa Alba.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…