Viktor Orban a mintit din nou: Parlamentul Ungariei „nu este inca pregatit” sa ratifice solicitarea Suediei de aderare la NATO
A trecut un an si jumatate de cand Suedia a decis sa depuna cererea de aderare la NATO si, in ciuda promisiunii Budapestei ca nu va fi ultima care va ratifica cererea Suediei, aceasta pare inevitabila pe masura ce Turcia, cealalta ultima tara nesemnatara, se apropie de semnare.
La Ankara se inregistreaza progrese, comisia parlamentara pentru afaceri externe urmand sa voteze joi in favoarea Suediei. Ratificarea de catre parlamentul turc poate avea apoi loc rapid.
Potrivit Euractiv, presedintele Recep Tayyip Erdogan intentioneaza sa duca aceasta veste la Berlin vineri, unde se va intalni cu cancelarul german Olaf Scholz.
Intre timp, cand parlamentul ungar se va reuni saptamana viitoare la Budapesta, problema nu va fi pe ordinea de zi, deoarece parlamentul ungar „nu este inca pregatit” sa ratifice cererea de aderare la NATO a Suediei, a confirmat miercuri pentru presa deputata Agnes Vadai.
Anterior, premierul Viktor Orban declarase ca aprobarea accesului Suediei la NATO, prin ratificarea deciziei de catre Parlamentul de la Budapesta este o simpla formalitate, deoarece problema a fost deja discutata si tratata in comisii.
Recent, votul a fost amanat de mai multe ori. Politicienii maghiari cer explicatii pentru criticile aduse dezvoltarii democratice a tarii, similar cu ingrijorarile exprimate de multi alti politicieni europeni.
„Nu am discutat astazi, dar mesajul a fost intotdeauna acelasi: Ungaria nu ar trebui sa fie ultima tara care sa ratifice cererea suedeza”, a declarat la Bruxelles ministrul suedez al Apararii, Pal Jonson.
Cu toate acestea, Budapesta a fost un ghimpe in coasta NATO in ceea ce priveste extinderea Aliantei si sprijinul acordat Ucrainei, altul decat ajutorul non-letal.
Ungaria s-a confruntat cu critici pentru ca si-a extins legaturile energetice cu Moscova in timp ce razboiul din Ucraina este inca in curs de desfasurare, a cerut in mod repetat pacea, a impus Kievului standarde inalte de protectie a minoritatilor in schimbul infiintarii unui Consiliu NATO-Ucraina si a refuzat acordarea de ajutoare UE catre aceasta tara.