Video – Momentul in care Voican Voiculescu este lovit cu o carja in cap in Piata Universitatii: „Criminalule!”
Gelu Voican Voiculescu a plecat cu capul spart din Piata Universitatii, dupa ce a indraznit sa apara la ceremonia de comemorare a eroilor din Decembrie 1989. El a fost lovit cu o carja de un protestatar furios.
Zeci de oameni furiosi l-au huiduit pe Gelu Voican Voiculescu, inculpat pentru „crime impotriva umanitatii” ca urmare a rolului avut in Revolutia romana. In timp ce era scos de jandarmi din piata, un barbat in varsta l-a lovit in cap cu o carja.
Vedeti imaginile de la 02.20:
Jandarmeria Capitalei vine cu precizari dupa incidentul produs, sambata, in Piata Universitatii, unde a fost agresat directorul general al Institutului Revolutiei, Gelu Voican Voiculescu, afirmand ca se fac demersuri in vederea identificarii agresorului.
„Incidentul s-a produs in Piata Universitatii la o activitate de comemorare a 30 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989. La ora 12:15, pe timpul slujbei religioase, o persoana a fost lovita cu un obiect in zona capului. In acele momente de imbulzeala, a fost necesara interventia fortelor de ordine, prezente pentru asigurarea masurilor de ordine publica, pentru a-l scoate din zona pe cel accidentat. La acest moment, se fac demersuri in vederea identificarii agresorului”, mentioneaza sursa citata.
Cateva zeci de persoane s-au adunat, sambata, la Troita din Piata Universitatii, dedicata victimelor Revolutiei din Decembrie 1989 pentru a lua parte la ceremonia religioasa de comemorare a celor care au cazut la evenimentele din urma cu 30 de ani.
Gelu Voican Voiculescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii in Dosarul Revolutiei. El sustine, insa, ca dosarul „este o absurditate”, pentru ca „o revolutie nu se da in judecata”.
„In privinta dosarului ca atare, el este o absurditate pentru ca o revolutie nu se da in judecata. O revolutie e o discontinuitate, o ruptura in viata unei societati si este un eveniment violent si profund ilegal in raport cu ordinea de drept existenta anterior. Ni se imputa noua, CFSN, cei care am reluat puterea la 22 decembrie 1989, ca am fi responsabili de moartea a 862 de persoane. Se uita insa elementul semnificativ ca toti acesti defuncti au fost pana in seara de 25 decembrie 1989, cand s-a anuntat executia sotilor Ceausescu. Noi eram teoretic la putere, dar nu am exercitat efectiv puterea dupa 22 decembrie, abia la 27 decembrie s-au diferentiat structurile – s-au numit guvernul, structurile si asa mai departe”, a afirma Voiculescu, la momentul la care a fost trimis in judecata.