Victorie pentru Kovesi, armata de propagandisti anti-DNA este facuta KO. Decizie clara a CSM in urma analizarii raportului Inspectiei Judiciare

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat marti, cu observatii, raportul Inspectiei Judiciare privind controlul facut la Directia Nationala Anticoruptie, concluzionand ca activitatea conducerii DNA este eficienta, conform unor surse din CSM. De asemenea, s-a stabilit ca in termen de sase luni sa fie facut un alt control la DNA pentru rezolvarea problemelor gasite la Sectia a II-a.

Potrivit unor surse din CSM, citate de news.ro, in urma deliberarilor, Sectia de procurori a aprobat cu observatii raportul Inspectiei Judiciare privind controlul asupra activitatii conducerii Directia Nationala Anticoruptie. Observatiile vizeaza concluziile formulate distinct de catre inspectorii judiciari, fiind admise in parte si obiectiunile facute de DNA, considerate pertinente. Au fost, insa, excluse aspectele care fac obiectul unor sesizari din oficiu a IJ privind posibile abateri disciplinare si au fost respinse observatiile conducerii Inspectiei, care ar fi trebuit sa armonizeze raportul.

Concluzia Sectiei de procurori este ca activitatea manageriala a DNA a fost eficienta, au mai spus sursele citate.

De asemenea, Sectia de procurori a CSM a formulat o serie de propuneri pentru a clarifica aspectele insuficient analizate in cuprinsul raportului.

Astfel, in termen de sase luni de la data aprobarii raportului se va dispune un alt control la Sectia a II-a a DNA, pentru remedierea deficientelor constatate, respectiv verificarea situatiei cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizari si situatia cauzelor ce au fost initial repartizate spre solutionare procurorilor Mihaela Iorga si Doru Tulus. De asemenea, trebuie verificat daca in dosarele clasate s-a comunicat persoanelor ca au fost interceptate.

Sectia pentru procurori a dispus si verificarea informatiilor privind biletelul pe care Laura Codruta Kovesi l-a prezent procurorilor CSM la audiere, pentru a vedea daca s-a urmarit analizarea managementului conducerii DNA sau a anumitor dosare, precum si a informatiilor aparute in spatiul public conform carora au fost analizate si dosare din 2004, nu doar cele care ar fi trebuit verificate, din perioada 2016-2017.

Tot in termen de sase luni se va face un control la sectia judiciara a DNA care sa aiba ca obiect strict o analiza detaliata cu privire la situatia achitarilor definitive in perioada 2016-2017, in raport de data sesizarii primei instante si momentul pronuntarii solutiei definitive.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca este nedumerit de ce trei dintre membrii echipei de control a IJ au o concluzie, iar ceilalti trei au alta concluzie, diametral opusa, dar aceasta situatie ii va da „libertatea de a inclina balanta” si ca va lua o decizie in cel mult o luna si jumatate. El mai spunea ca raportul Inspectiei Judiciare este doar un element de care va tine cont in evaluarea conducerii DNA si ca in maximum o luna si jumatate va anunta o decizie.

Raportul IJ a fost transmis CSM in 5 octombrie, iar in 13 octombrie sefa DNA Laura Codruta Kovesi si-a prezentat punctul de vedere cu privire la document. De asemenea, inaintea ei a fost audiata in Sectia pentru procurori a CSM Elena Radescu, cea care a condus echipa echipa de inspectori, iar in 16 octombrie a fost audiat inspectorul sef adjunct al IJ Gheorghe Stan.

Kovesi a sustinut in fata procurorilor ca raportul de control nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelasi subiect fiind diferite, ca exista o lipsa de metodologie in redactarea raportului si ca unii inspectori din echipa de control au semnat in totalitate raportul, insa altii au semnat doar anumite file. De asemenea, Kovesi a spus ca raportul Inspectiei Judiciare privind activitatea conducerii Directiei Nationale Anticoruptie contine multe mentiuni neadevarate si eronate, explicand ca este „total neadevarata” mentiunea conform careia au crescut cu 87 la suta achitarile in dosare. Sefa DNA a mai spus ca analiza IJ a fost superficiala, procurorilor fiindu-le imputate chestiuni nereale. In plus, a sustinut sefa DNA, s-a verificat inclusiv activitatea biroului de presa, insa inspectorii au verificat un alt site decat cel al Directiei Nationale Anticoruptie.

La randul sau, inspectorul sef adjunct al IJ Gheorghe Stan a sustinut ca prin afirmatiile facute de Kovesi la adresa Inspectiei Judiciare s-a incercat sa se induca public ideea ca inspectorii judiciari nu si-au exercitat atributiile cu obiectivitate si impartialitate, ceea ce este departe de adevar. Totodata, Stan a admis ca nu a fost un control unitar, din cauza coordonatorului echipei, Elena Radescu, care a avut un „comportament autoritar, impulsiv si neprincipial fata de colegi”.

„Este regretabil ce s-a intamplat. Am ajuns la conlcuzia ca aceasta stare s-a datorat coordonatorului echipei, doamna inspector Elena Radescu, dar si atitudinii conducerii DNA pe tot parcursul verificarilor. Mi-e greu sa inteleg de ce un inspector cu experienta de pesste 30 de ani (n.r. – Elena Radescu) a adoptat un astfel de comportament autoritar, impulsiv, neprincipial fata de colegi si fata de conducerea Inspectiei Judiciare si este prima data cand doamna inspector a avut o astfel de atitudine sfidatoare fata de colegi (…) Prin acest comportament, doamna inspector a adus prejudicii, cu scopul decredibilizarii institutiei”, a mai afirmat Gheorghe Stan.

El a mai spus ca Elena Radescu a mers la sediul Directiei Nationale Anticoruptie fara a se consulta cu membrii echipei si fara a anunta conducerea Inspectiei Judiciare, asa cum prevede regulamentul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: