Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Josep Borrell, a avertizat joi ca un potential atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage dupa sine un ”raspuns militar” al Occidentului atat de ”puternic” incat ”ar anihila” armata rusa, motiv pentru care i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin ”sa nu blufeze”, transmite EFE, citata de Agerpres.
”Putin nu-si poate permite sa blufeze. Trebuie sa fie foarte clar ca nici noi cei care sprijinim Ucraina – UE si statele membre, SUA si NATO – nu blufam. Si orice atac nuclear impotriva Ucrainei va provoca un raspuns, nu nuclear, dar un raspuns militar atat de puternic incat armata rusa va fi anihilata”, a declarat Borrell la un eveniment organizat de Colegiul Europei din Bruges (Belgia).
Borrell, care a prezentat joi proiectul-pilot al Academiei Diplomatice Europene prin care blocul comunitar vrea sa-si formeze propriii sai diplomati, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca inca mai sunt cinci tari (inclusiv Rusia – n.r. EFE) care au respins miercuri in cadrul Adunarii Generale a ONU rezolutia de condamnare a anexarii de teritorii ucrainene de catre Rusia, iar alte 35, intre care China, Africa de Sud si India, s-au abtinut de la vot.
”Circa 20% din comunitatea globala a decis nici sa sprijine, nici sa respinga anexarile ruse. Dupa mine, sunt prea multe. Suntem multumiti pentru ca paharul este destul de plin, dar este in continuare si un pic gol. Trebuie sa continuam sa actionam pentru ca lumea sa respinga inca si mai clar acest razboi”, a declarat Borrell, care a admis ca adesea diplomatia nu inseamna doar valori, ci si interese si dependenta de Moscova.
Proiectul Academiei Diplomatice Europene are ca scop formarea de viitori diplomati ai UE in domenii precum politica externa si securitatea blocului comunitar. Acestia ar urma sa capete competentele si abilitatile necesare pentru ”a impulsiona si apara eficient principiile si interesele” clubului comunitar pe scena internationala.
In fata studentilor Colegiului Europei, Borrell s-a declarat adeptul reformarii Ministerelor de Externe pentru ca granita dintre ”ceea ce este intern” si ”ceea ce este extern” este tot mai neclara. Seful diplomatiei europene a explicat ca viitorii diplomati ai Uniunii Europene se vor vedea nevoiti sa-si desfasoare activitatea ”intr-o noua ordine de securitate” si este de vazut cum se va integra Rusia in aceasta ordine, odata incheiat razboiul.
”Fiti constienti de lumea in care traim, de cat de greu va fi. Sper ca pana sa ajungeti in diplomatie razboiul sa se fi incheiat, dar (…) dupa acest razboi va exista o perioada de instabilitate. Rusia post-Putin in aceasta ordine mondiala este un subiect asupra caruia persoanele care lucreaza in diplomatie vor trebui sa depuna multe eforturi”, a apreciat el.
Pentru faza-pilot a Academiei Diplomatice Europene au fost selectionati 42 de tineri diplomati care vor participa la un program de noua luni la campusul Colegiului Europa din Natolin (Polonia) si cel din Bruges (Belgia), pe parcursul caruia vor vizita ”cu regularitate” diverse institutii europene, dar si alte ”organizatii relevante” pentru actiunea diplomatica a UE, cum este NATO.
Participantii la proiectul-pilot provin atat din randul tarilor membre, cat si din randul tarilor partenere, precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Turcia sau statele din Balcanii de Vest.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…