externe

Vesti proaste pentru Kiev. Oficialii europeni devin tot mai deschisi la un acord de tipul „teritorii pentru securitate”, care presupune acceptarea anexarilor teritoriale efectuate prin forta de Rusia

Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord care ar putea include ca Ucraina sa renunte la unele dintre teritoriile sale in schimbul garantiilor de securitate, a relatat Washington Post, citand interviuri cu 10 actuali si fosti oficiali occidentali.

Vestea vine pe fondul esecurilor tot mai mari ale Ucrainei pe campul de lupta si al incertitudinilor cu privire la sprijinul SUA sub viitorul presedinte Donald Trump. Presedintele ales al SUA a promis ca va pune capat razboiului „in termen de 24” de ore, starnind temeri ca ar putea impinge Ucraina catre concesii dureroase.

Desi isi declara public sprijinul deplin pentru Ucraina, ideea de a ceda anumite teritorii castiga in liniste tot mai multa tractiune in randul oficialilor occidentali, chiar daca detaliile unui astfel de acord raman neclare, a scris Washington Post.

„Cred ca toata lumea a ajuns mai mult sau mai putin la aceasta concluzie. Este greu de spus asta public pentru ca ar fi un mod de a spune ca vom recompensa agresiunea”, a declarat Gerard Araud, fost ambasador al Frantei in SUA, pentru presa.

Se presupune ca propunerea este reincadrata de la „pamant-pentru-pace” la „securitate-pentru-pace” pentru a sublinia necesitatea unor garantii de securitate care ar impiedica o noua agresiune rusa.

Rusia ocupa in prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei in sud si est.

Kievul a spus in repetate randuri ca intrarea in NATO este modalitatea cea mai sigura de a preveni razboaiele viitoare, dar propunerea a primit raspunsuri reci din partea unui numar de aliati. Aderarea rapida pare si mai putin probabila acum, deoarece o propunere a echipei lui Trump include amanarea intrarii Ucrainei cu cel putin 20 de ani si, in schimb, aprovizionarea acesteia cu suficiente arme pentru a respinge Rusia singura.

Ucraina si Rusia au purtat negocieri nereusite la inceputul lui 2022. Versiunea initiala a propunerii de pace a Rusiei, emisa la scurt timp dupa inceperea invaziei si scursa in presa in acest an, a fost descrisa ca fiind o predare efectiva a Ucrainei.

Termenii au devenit mai moderati mai tarziu si au inclus reducerea dimensiunii armatei Ucrainei, interzicerea intrarii in NATO, dar permitand aderarea la UE si amanarea rezolvarii chestiunii teritoriilor ocupate pentru o data ulterioara.

Negocierile au esuat in cele din urma si de atunci nu au mai avut loc discutii directe intre Ucraina si Rusia. Kievul a insistat ca un acord de pace ar trebui sa se bazeze pe formula de pace in zece puncte a presedintelui Volodimir Zelenski, care include restabilirea integritatii teritoriale depline.

Unii oficiali ucraineni au recunoscut, totusi, ca un anumit teritoriu ar putea fi eliberat mai tarziu prin mijloace diplomatice.

Se pare ca la Moscova exista putina deschidere pentru compromis, deoarece fortele sale continua sa avanseze constant in regiunea Donetk. In plus, economia Rusiei a rezistat in mare masura sanctiunilor occidentale.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in octombrie ca tara sa nu planuieste nicio concesiune si a spus ca un acord de pace trebuie sa favorizeze Moscova.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago