Salvati Copiii informeaza ca 45% dintre nasterile inregistrate in randul fetelor cu varste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeana provin din Romania, potrivit Agerpres.
Aceeasi organizatie atrage atentia ca alocarea unui procent de 20% din impozitul pe profit colectat de stat ar fi suficienta pentru a dota maternitatile si sectiile de terapie intensiva neonatala.
„In anul 2020, 731 de fete cu varsta sub 15 ani au devenit mame, in top fiind judetele Mures (63 de mame cu varsta sub 15 ani), Bihor si Dolj (52) si Brasov (40). Totodata, doua din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirma ca mama lor era minora cand le-a nascut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvati Copiii Romania. Statistica arata ca unul din zece nou-nascuti din Romania provine din mame adolescente, ceea ce creste exponential riscul de prematuritate si de mortalitate infantila”, potrivit Salvati Copiii.
Mai mult, precizeaza organizatia, potrivit datelor Federatiei Nationale a Asociatiilor Medicilor de Familie, 53% din localitatile din Romania nu au deloc medic de familie sau nu au suficienti medici de familie si multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicatie in timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea in evidenta si monitorizarea adecvata a sarcinii si asteapta pana cand situatia lor se precipita sau se inrautateste.
In ceea ce priveste distributia pe judete a nasterilor la mame cu varsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, pe primele locuri se situeaza: Mures (63 de mame cu varsta sub 15 ani), Bihor (52) si Dolj (52), urmate de Brasov (40), Arges (29), Sibiu (28), Bacau (26), Constanta (24), Satu Mare (23), Dambovita (22 de fete sub 15 ani au devenit mame in 2020).
Salvati Copiii mai arata ca 85% dintre mamele si gravidele cu varsta sub 18 ani nu mai merg la scoala, majoritatea acestora abandonand scoala inainte de sarcina, una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodata la scoala, 75% dintre gravidele si mamele minore au renuntat la scoala in gimnaziu.
De asemenea, patru din 10 gravide sau mame minore nu acceseaza alte servicii medicale, cu exceptia medicinii de familie, pe durata sarcinii, 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metoda contraceptiva deoarece nu au avut informatii despre utilizarea acestora, 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunostinte care au nascut la o varsta sub 18 ani, 32% dintre acestea afirma ca mama lor era minora cand le-a nascut, iar doua din 10 mame minore au mai mult de un copil.
Varsta medie a tatalui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de intreg esantion, respectiv 22 de ani daca tatal este major, venitul mediu al familiilor mamelor minore fiind de 1.160 lei, iar aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore avand un venit sub 1.000 lei si doar 12% peste 2.000 lei.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…