Veste proasta: preturile negative ale tranzactiilor pe bursa cu energie electrica nu vor scadea facturile consumatorilor romani
Preturile negative ale tranzactiilor pe bursa cu energia electrica nu vor scadea facturile romanilor, printre motive fiind diminuarea consumului de energie in Romania, in special in domeniul industrial, dar si dezvoltarea unor capacitati de producere a energiei regenerabile fara sisteme de stocare, releva o analiza de specialitate, publicata luni de Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
„In ultima vreme pe fondul unor temperaturi ale aerului peste media perioadei si/sau ale intensificarii vantului in Romania, pe piata Intraday si Pentru Ziua Urmatoare, au existat preturi negative ale energiei electrice. Totusi acestea nu vor scadea facturile romanilor, fiind chiar un semn al posibilitatii aparitiei pericolului cresterii preturilor la energie electrica. De ce preturile negative ale tranzactiilor pe bursa cu energia electrica nu scad facturile romanilor? (…) in ziua de consum avem un consum mai mic de cat cel asteptat, de doar 5800 MWh, cu un consum mediu pe timpul zilei de 5200 MWh si un consum mediu de seara de 6400 MWh, asta determina reducerea surselor de producere a energiei securitare peste zi si suplimentare a lor noaptea, la fel si importurile de energie (o parte din surplusul de energie solara de peste zi merge la export). Astfel, daca am calcula pretul de vanzare care s-ar forma pe baza mixului de productie de peste zi am obtine 0,71 lei/MWh (dar atunci nu se consuma energie electrica) si seara am avea un pret 0,79 lei/MWh (urmare a importurilor scumpe si a cresterii ponderii energiei securitare), respectiv pretul mediu ponderat cu consumul pentru aceasta zi ar fi in fapt de 0,76 lei/MWh, respectiv cu 4% mai mult decat pretul mediu calculat inaintea zilei de consum”, explica presedintele AEI, Dumitu Chisalita, citat de Agerpres.
Conform specialistului, pe baza datelor de consum si productie ale Transeelectrica, dar si a preturilor si volumelor tranzactionate pe piata intraday de pe site-ul OPCOM, in ziua de 1 aprilie 2024 (una din zilele cu preturi negative), se constata ca aceste tarife negative au fost atinse exclusiv intre orele 11:00 – 17:00, cand aceste surse au depasit contractele de productie si import.
„Ponderea acestor surse a fost intre 0,3 – 1% din energia consumata in Romania (adica mai mult decat neglijabile), fiind exportate in mare parte din lipsa cererii de energie in Romania la nivelul acelor ore. Analizand aceleasi date pentru ziua de 3 aprilie 2024, putem constata ca Romania a exportat energia cand avea excedent, energie ieftina (preturile au fost mici pe fondul cererii extrem de mica din regiune), ca urmare a lipsei de consum si stocare din Romania, si a importat energie scumpa (preturile au fost mari pe fondul cererii mare din regiune), ca urmare a consumului ridicat seara si dimineata. Aceasta situatie este determinata de actualele niveluri de consum si modul in care a fost dezvoltat sistemul energetic in Romania, si nu de speculatii in piata. Putem observa ca, in data de 3 aprilie 2024, pe piata intraday energia electrica s-a vandut peste zi la export la un pret de noua ori mai mic decat s-a importat seara”, noteaza sursa citata.
Analiza AEI arata faptul ca scaderea consumului de energie in Romania, in special a celui industrial, face ca productia de energie in timpul zilei si in weekend sa fie excedentara, furnizorii romani fiind fortati sa exporte energia electrica la preturi mici.
In plus, dezvoltarea, in ultimii 15 ani, a unor capacitati de producere a energiei regenerabile fara sisteme de stocare, dezvoltarea sistemelor de acumulare prin pompaj sau dezvoltarea unor sisteme de producere a hidrogenului verde, a determinat cresterea energiei electrice produsa exclusiv pe timpul zilei, care, dincolo de dificultatile tehnice si de management al sistemului, duce la costuri mai ridicate si implicit la preturi mai mari in viitor.
In viziunea expertului in energie, reducerea numarului de ore de functionare a capacitatilor de producere a energiei securitare pe baza de carbune si gaze determina cresterea costurilor cu aceasta, care in lipsa stocarii va avea o pondere tot mai importanta exclusiv in perioada de varf de consum.
Totodata, pornirea si oprirea repetata si neplanificata a capacitatilor securitare determina randamente scazute si costuri ridicate pentru capacitatilor de producere a energiei securitare pe baza de carbune si gaze.
In acelasi context, oprirea capacitatilor de producere a energiei regenerabile sau functionarea acestora cu preturi zero si negative, determina in fapt, in timp, cresterea costurilor cu energia regenerabila si impune necesitatea abordarii rapide de politici, in special privind stocarea si producerea de hidrogen verde, care sa preintampine disfunctionalitatile din sistemul energetic si cresterea preturilor la consumatorul final, in viitor.