Statele Unite au anuntat, miercuri, ca vor furniza Ucrainei 31 dintre cele mai avansate tancuri de lupta ale sale, dupa ce Germania a facut un anunt similar, miscari salutate de Kiev ca un potential punct de cotitura in lupta sa impotriva invaziei Rusiei, potrivit Reuters.
Decizia SUA de a livra tancuri M1 Abrams a ajutat la inlaturarea blocajului diplomatic cu Germania cu privire la modul de a ajuta Kievul in razboiul sau cu Rusia, care cu cateva ore mai devreme condamnase decizia Berlinului de a furniza tancuri Leopard 2 ca fiind o provocare periculoasa.
Washingtonul s-a ferit de ideea de a desfasura tancurile Abrams, greu de intretinut, dar a trebuit sa schimbe tactica pentru a convinge Germania sa trimita tancurile Leopard 2 mai usor de operat in Ucraina.
Aliatii occidentali vor sa ajute Ucraina sa se pregateasca pentru o posibila contraofensiva de primavara pentru a incerca sa alunge Rusia din teritoriul din sudul si estul Ucrainei.
Casa Alba a declarat ca Biden a discutat miercuri cu cancelarul german Olaf Scholz, cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu prim-ministrii Giorgia Meloni din Italia si Rishi Sunak din Marea Britanie despre cooperarea stransa a natiunilor lor in sprijinul Kievului.
Kievul a cerut de mai multe luni tancuri care sa ofere fortelor sale o putere de foc mai mare, protectie si mobilitate pentru a strapunge frontul rusesc si, eventual, sa recupereze teritoriul ocupat.
Germania, care avut o reticenta profunda de a exporta arme ofensive, avand in vedere trecutul sau nazist, a declarat ca va trimite initial o companie de 14 tancuri Leopard 2 din stocurile proprii si va aproba, de asemenea, transporturi ale statelor europene aliate.
Scopul final ar fi aprovizionarea Ucrainei cu doua batalioane de Leopard, cuprinzand in mod obisnuit trei sau patru companii fiecare, prima urmand sa soseasca in trei sau patru luni.
„Germania va fi intotdeauna in prim-plan cand vine vorba de sprijinirea Ucrainei”, a declarat cancelarul Olaf Scholz in aplauzele parlamentarilor. El a spus intr-o conferinta de presa ca Germania va mai trimite ajutor militar Ucrainei in afara de tancuri, inclusiv sisteme de aparare aeriana, artilerie grea si lansatoare de rachete multiple.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a multumit telefonic lui Scholz si a spus ca este „sincer recunoscator cancelarului si tuturor prietenilor nostri din Germania”. Este intr-adevar un cadou pentru Zelenski care, astazi, a implinit 45 de ani.
Miscarea ridica unul dintre ultimele tabuuri in sprijinul occidental pentru Ucraina impotriva invaziei Rusiei de aproape un an: furnizarea de arme care au un scop mai degraba ofensiv decat defensiv.
Occidentul a fost reticent in a trimite arme grele ofensive la Kiev de teama sa nu provoace puterea nucleara Rusiei.
Rusia a reactionat cu furie la decizia Germaniei, spunand ca Berlinul isi abandoneaza „responsabilitatea istorica fata de Rusia” rezultata din crimele naziste din Al Doilea Razboi Mondial, cand fortele lui Hitler au invadat Uniunea Sovietica.
„Aceasta decizie extrem de periculoasa duce conflictul la un nou nivel de confruntare”, a spus Serghei Nechayev, ambasadorul Moscovei in Germania, adaugand ca ar provoca „daune ireparabile starii deja deplorabile a relatiilor ruso-germane”.
Miscarea Berlinului, alaturi de Washington, deschide calea angajamentelor altor tari care vor trimite tancuri Ucrainei, cum ar fi Finlanda sau Polonia, care a solicitat deja aprobarea Berlinului. Spania si Tarile de Jos au spus ca iau in considerare acest lucru, iar in Norvegia se discuta acest subiect. Marea Britanie a oferit o companie de 14 dintre tancurile sale Challenger, iar Franta ia in considerare trimiterea de tancuri Leclerc.
„Intr-un moment critic al razboiului Rusiei, aceste tancuri pot ajuta Ucraina sa se apere, sa invinga si sa ramana o natiune independenta”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Moscova spune ca livrarile de armament ofensiv modern catre Ucraina nu vor face decat sa amane ceea ce spune ca va fi victoria sa inevitabila. Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, a declarat ca livrarile de tancuri americane ar fi „o alta provocare flagranta”.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca orice tanc american trimis in Ucraina va „arde ca toate celelalte”.
Moscova considera tot mai mult razboiul drept o confruntare periculoasa intre Rusia si alianta condusa de SUA.
Saptamana trecuta, aliatii au promis ajutor militar in valoare de miliarde de dolari, inclusiv sute de vehicule blindate de lupta si transportoare de trupe. Acestea sunt considerate mai eficiente pentru a ataca liniile inamice atunci cand sunt folosite alaturi de tancuri.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…