Vaticanul, „la un pas de faliment”, releva cele mai recente declaratii financiare. Motivul principal il constituie prabusirea donatiilor credinciosilor
Statul Vatican se afla in pragul falimentului si este posibil sa nu-si poata indeplini obligatiile in materie de pensii dupa o scadere a veniturilor, se arata intr-un articol publicat de cotidianul britanic Express.
Cele mai recente declaratii financiare releva ca Vaticanul – cea mai mica tara din lume – a inregistrat un deficit operational de 83 de milioane de euro in 2023, cu cinci milioane mai mult decat in 2022.
Un motiv cheie al deficitului este prabusirea donatiilor din partea bisericilor catolice din intreaga lume, precum si din partea publicului.
Donatiile sunt una dintre cele trei surse majore de venit ale Vaticanului, alaturi de banii primiti din activele imobiliare si taxele de intrare la muzeu. Multi catolici si-au oprit donatiile dupa ce au devenit dezamagiti de reformele „socialiste” ale Papei Francisc.
In acelasi timp, numarul de vizitatori ai orasului-stat nu a revenit inca la nivelul de dinainte de pandemia Covid. Criza financiara in crestere ar putea avea un impact potential asupra capacitatii Vaticanului de a plati pensiile in viitorul apropiat.
In prezent, se estimeaza ca fondul de pensii are un deficit uimitor de 631 milioane de euro.
Papa Francisc a recunoscut gravitatea situatiei, spunand ca „sistemul actual este incapabil sa garanteze pe termen mediu respectarea obligatiilor in materie de pensii pentru generatiile viitoare. „Ne confruntam cu probleme grave si complexe care risca sa se agraveze daca nu sunt abordate la timp”.
Suveranul pontif a adaugat ca trebuie luate „masuri structurale urgente” pentru a asigura stabilitatea fondului de pensii. In acest scop, papa a declarat ca l-a numit pe cardinalul Kevin Farrell „administrator unic al fondului de pensii”.