Val de furie in China dupa ce s-a aflat ca o mare companie de stat transporta benzina si ulei de gatit cu aceleasi cisterne, pentru a reduce costurile
Indignarea publica creste in China in urma acuzatiilor potrivit carora o importanta companie alimentara de stat a redus costurile prin utilizarea acelorasi cisterne pentru a transporta benzina si alti combustibili si ulei de gatit – fara a le curata intre timp.
Scandalul, in care sunt implicate cea mai mare companie chineza de depozitare si transport de cereale, Sinograin, si conglomeratul privat Hopefull Grain and Oil Group, a starnit ingrijorari cu privire la contaminarea alimentelor intr-o tara zguduita in ultimele decenii de o serie de alerte privind siguranta alimentelor si a medicamentelor.
Potrivit unui raport publicat saptamana trecuta de Beijing News, o publicatie de stat, si citat de CNN, era un „secret de serviciu” in industria transporturilor faptul ca numeroase camioane care transportau anumiti combustibili sau lichide chimice erau folosite si pentru a transporta lichide comestibile, precum ulei de gatit, sirop si ulei de soia, fara proceduri de curatare adecvate.
Marti, biroul pentru siguranta alimentara al Consiliului de Stat al Chinei a anuntat ca o echipa interdepartamentala va investiga transporturile de ulei comestibil, promitand ca cei responsabili pentru orice neregula „vor fi aspru pedepsiti in conformitate cu legea”, potrivit unei declaratii postate pe site-ul web al principalului organism de reglementare a pietei.
Intre timp, alti producatori importanti de ulei comestibil care nu au fost mentionati in raport au emis declaratii in care au precizat ca nu au folosit camioane cu combustibil pentru a-si transporta produsele.
Securitatea si siguranta alimentara au fost probleme esentiale pentru liderul chinez Xi Jinping, care le-a legat de stabilitatea nationala si a numit supravegherea lor cu succes un test al capacitatii de a guverna.
Pe masura ce discutiile despre aceste afirmatii au explodat pe retelele de socializare in ultimele zile, presa de stat chineza, strict controlata la nivel national, s-a grabit, de asemenea, sa critice presupusele practici necorespunzatoare – semn ca statul a dorit sa fie vazut conducand condamnarea problemei, in loc sa actioneze pentru a atenua furia publica.
La inceputul acestei saptamani, televiziunea de stat CCTV a calificat presupusa practica si potentiala contaminare a produselor alimentare cu combustibilul ramas in cisterne drept „echivalenta cu otravirea” si aratand „un dispret extrem pentru viata si sanatatea consumatorilor”. Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist, a declarat ca atunci cand este in joc siguranta alimentara „nu exista dreptul la tacere” si a cerut autoritatilor de reglementare sa actioneze.
Consumul pe termen lung de uleiuri cu reziduuri chimice poate duce la otravire cu simptome precum greata, varsaturi si diaree. Aceasta poate provoca chiar daune ireversibile organelor, inclusiv ficatului si rinichilor.