Zone intinse din sudul Europei continua sa se sufoce, in timp ce incendiile de vegetatie fac ravagii pe tot continentul, potrivit BBC.
Pe masura ce temperaturile au atins un maxim de 46,3 C in Sicilia, echipajele de pompieri s-au luptat cu incendiile in Grecia si Alpii elvetieni.
In intreaga lume, milioane de oameni sunt afectati de vremea extrema; de la temperaturi ridicate in SUA si China, pana la precipitatii abundente in Asia de Est.
Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM) spune ca valurile de caldura vor deveni mai severe in anii urmatori si ca modelele meteorologice extreme evidentiaza nevoia de mai multe masuri climatice.
„Aceste evenimente vor continua sa creasca in intensitate, iar lumea trebuie sa se pregateasca pentru valuri de caldura mai intense”, a declarat John Nairn, consilier la OMM.
De luni, in Grecia au izbucnit mai multe incendii, inclusiv unul care a dus la evacuarea a 1.200 de copii dintr-o tabara de vara. Cel mai grav incendiu din Grecia este in prezent in regiunea Dervenochoria, la nord de Atena, unde fumul poate fi vazut pe imaginile din satelit.
Alte incendii continua sa faca ravagii in orasele Loutraki – un oras de coasta in apropiere de orasul Corint – si in Kouvaras, la sud de capitala.
„Principala noastra preocupare este protejarea vietii umane”, a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor Yannis Artopios.
In alte parti ale Europei, pompierii elvetieni se lupta cu un incendiu din apropierea localitatii Bitsch din cantonul Valais, despre care autoritatile au spus ca a inceput luni dupa-amiaza si s-a extins „exploziv” peste noapte.
Un alt incendiu, care a pornit sambata, pe insula spaniola La Palma, a distrus 20 de case.
Insa, temperaturile mai scazute peste noapte si nivelurile mai ridicate de umiditate a aerului i-au ajutat pe pompieri sa obtina controlul asupra incendiului .
Codurile rosii, care avertizeaza oamenii cu privire la un risc foarte mare pentru sanatate din cauza caldurii intense, raman in vigoare in cea mai mare parte a Italiei, Spaniei, Greciei si unor parti din Balcani.
Temperaturile maxime oficiale de marti nu au fost confirmate inca, dar rezultatele au aratat o maxima de 45,2 C in Figueres, in nord-vestul Spaniei, 44,5 C in Bauladu, pe insula Sardinia si 46,3 C in Licata, in Sicilia. Cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in Europa a fost stabilita in august 2021, cand mercurul a atins 48,8 C (119,8 F) in regiunea Palermo din Sicilia.
Douazeci de orase italiene au primit avertismente de vreme severa, deoarece parti mari ale tarii continua sa se sufoce.
Temperaturile extreme au cuprins si alte parti ale globului, inclusiv SUA si China. Peste 80 de milioane de oameni din statele din vestul si sudul SUA sunt sub avertizare de val de caldura.
Temperaturile din Valea Mortii din California au atins duminica aproape recordul de 52C, in timp ce luni, capitala statului Arizona, Phoenix, a egalat recordul de 18 zile consecutive peste 43C.
China a doborat provizoriu recordul pentru cea mai ridicata temperatura din toate timpurile duminica, cand a inregistrat 52,2 C in regiunea de vest Xinjiang, potrivit Biroului Meteorologic al Regatului Unit.
Tot in Asia, pe coasta de est a Chinei, ploile torentiale provocate de taifunul Talim au stramutat mii de oameni.
Talim se indreapta spre Vietnam, unde 30.000 de oameni aflati in calea furtunii s-au mutat pe un teren mai sigur.
Acesta vine in momentul in care presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis ca va „revizui complet” abordarea tarii fata de vremea extrema, dupa ce zeci de oameni au murit in weekend in urma unor inundatii si alunecari de teren.
Cercetatorul britanic Frederieke Otto, de la Imperial College London, a declarat pentru BBC ca „ceea ce vedem in acest moment este exact ceea ce ne asteapta intr-o lume in care inca ardem combustibili fosili”.
Agentia Internationala pentru Energie a spus ca nu mai pot exista noi proiecte de petrol, gaze sau carbune daca guvernele sunt serioase in abordarea schimbarilor climatice.
„Exista senzatia ca scapa de sub control”, explica profesorul Hannah Cloke de la Universitatea din Reading. „Avem mult de lucru pentru a stabili exact ce se intampla. Aceste valuri de caldura sunt infricosatoare… Stim ca acest lucru va fi cu adevarat mortal”.
Ea a spus ca, anul trecut, peste 61.000 de oameni au murit din cauza caldurii in Europa, iar anul acesta va fi la fel.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…