Pentru ca deputatii sa nu se mai poata ascunde in spatele votului „in grup”, parlamentarii USR-PLUS au depus un proiect de lege in sensul transparentizarii activitatii din comisii, in sensul ca voturile deputatilor sa fie accesibile intregii societati, a transmis Alianta, intr-un comunicat de presa.
Transparenta va aduce si responsabilizarea deputatilor, care vor trebui sa-si asume pozitiile adoptate si sa le explice in fata alegatorilor, obtinandu-se in final si imbunatatirea calitatii actului legislativ si a imaginii parlamentarismului in Romania, mai spune sursa citata.
„Societatea are nevoie de transparenta. Noi, cei de la USR-PLUS, am pornit la drum solicitand transparenta in institutii. Si tocmai de aceea, trebuie sa incepem de la activitatea Parlamentului. Fiecare vot trebuie sa fie asumat de cel care il da, pentru ca doar asa fiecare parlamentar poate fi responsabil in fata votantilor sai si a societatii.
Transparenta in avizele si rapoartele comisiilor este esentiala pentru evitarea conflictelor de interese, a aliantelor subterane, a limitarii eforturilor de reforma”, a afirmat deputatul USR-PLUS Catalin Tenita, unul dintre initiatorii proiectului, citat de News.ro.
La primele ore ale dimine’ii, Tenita scrisese pe Facebook ca proiectul l-a scris dupa ce luni, in comisia juridica din Senat, un membru al Coalitiei a votat ca sa-l scape pe fostul ministru PSD al Sanatatii Florin Bodog de DNA, doar ca nu poate afla cine.
Deputata USR-PLUS Diana Buzoianu sustine demersul colegului sau si spune ca este esential sa existe o asumare a votului in comisii al parlamentarilor.
„Indiferent de situatiile pe care sunt chemati sa le judece si sa le gestioneze pe durata activitatii lor, parlamentarii trebuie sa raspunda in fata celor care i-au ales, iar activitatea lor trebuie sa poata fi evaluata obiectiv si transparent. Propunem ca in situatiile in care votul este deschis, aceste voturi sa fie consemnate nominal in rapoartele si avizele comisiilor”, a declarat Andrei Miftode.
Consemnarea nominala si publicarea voturilor in comisii este, de altfel, o practica generala in democratii consolidate precum Marea Britanie, Franta, Olanda si Statele Unite ori la nivelul Parlamentului European.
Proiectul USR-PLUS tine cont si de recomandarea Comisiei Europene din 2018 potrivit careia, in vederea optimizarii transparentei decizionale in Romania, este imperativa participarea tuturor cetatenilor in procesele decizionale.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…