“Urzeala tronurilor” in Siria. Mic ghid pentru a intelege un razboi HAOTIC

analize

Razboiul civil din Siria, la o prima vedere, este simplu pentru cine se informeaza doar din cateva stiri scurte de la jurnalul de seara: rebelii au luat armele impotriva dictatorului Bashar al-Assad in 2011 si, de atunci, lupta impotriva lui.

Realitatea este mult, mult mai complexa: este aproape un razboi al tuturor impotriva tuturor, cu mai bine de 1.000 de grupari, brigazi si factiuni, dintre care, e adevarat, conteaza cu adevarat cam o duzina.

Ce e interesant e faptul ca liniile de demarcatie nu sunt intotdeauna clare – o parte poate foarte bine sa lupte impotriva altei grupari, dar sa fie aliata cu aliatul respectivului adversar.

De asemenea, nu sunt rare cazurile in care doua grupari sunt adversare si lupta feroce in unele regiuni, dar factiuni ale lor sunt aliate in alte regiuni. O scurta (si incompleta) trecere in revista a adversarilor care lupta in razboiul civil din Siria si a complexelor si schimbatoarelor aliante pe care le au:

Regimul impotriva (aproape) tuturor, ajutat de Hezbollah si Iran

Regimul condus de presedintele Bashar al-Assad se bazeaza pe minoritatea de confesiune alawita din care acesta provine, pe o buna parte a sunnitilor, dar este ajutat si de gruparea siita libaneza Hezbollah, dar si de cel mai mare stat siit, Iranul. Acestea din urma au trimis luptatori, bani, arme si consilieri militari care au ajutat regimul sa reziste.

Desi acum doi ani parea aproape ca se prabuseste, acum regimul lui Assad e puternic si controleaza inca cele mai populate si importante regiuni din tara.

Statul Islamic

Cea mai importanta grupare non-statala din razboiul civil sirian este, fara indoiala, gruparea extremista islamica Statul Islamic. Aceasta stapaneste si administreaza regiuni intinse nu doar din Siria, ci si din Irak si a incercat chiar si cateva incursiuni pe teritoriul Libanului.

Statul Islamic are foarte putini aliati – el insusi este un colos in acest conflict. El se lupta nu doar cu regimul lui Assad, ci si cu structurile politice ale kurzilor si cu alte grupari rebele. Ocazional, factiuni ale sale se mai aliaza, strict limitat la unele regiuni, cu grupari islamiste radicale, gen Jabhat al Nusra, care apartine, asa cum a fost Statul Islamic pana acum un an, de gruparea terorista al-Qaida.

Kurzii

Kurzii sunt mai degraba neutri fata de regim (desi s-au ciocnit sangeros in cateva randuri, ultima data luna trecuta, in regiunea Hasakah ), fiind acuzati la un moment dat de rebeli ca sunt chiar de partea lui Assad. Ei au o regiune autonoma denumita Rojava, in trei enclave din zona de nord a Siriei.

Cel mai mare adversar al lor este Statul Islamic, cel care a condus un asalt sangeros, de jumatate de an, asupra cantonului Kobane.

Interesant, kurzii sunt aliati in “Vulcanul din Eufrat” cu unele grupari rebele din nordul Siriei, dar altele li se opun, macar declarativ, si ii considera ocupanti.

Poate la fel de interesant, kurzii sirieni sunt sprijiniti de kurzii irakieni (Peshmerga). Acestia din urmasunt aliati in Irak cu Iranul, adica tocmai suporterul lui Assad in Siria. Kurzii irakieni, care au propria lor regiune autonoma – independenta, de facto – au relatii foarte bune si cu Turcia, adversarul conationalilor lor din Siria.

Aceasta spirala halucinanta a aliantelor continua – in batalia pentru Kobane, kurzii sirieni sunt aliati de facto cu americanii (ale caror raiduri aeriene i-au salvat), care la randul lor sunt aliatii turcilor in NATO, acestia din urma dusmani ai kurzilor. De altfel, partidul PKK e declarat grupare terorista de Turcia, UE si SUA, dar kurzii din Kobane, grupati in partidul YPG, au stranse legaturi cu acesta, fiind chiar considerati filiala lor siriana.

Diferite factiuni rebele

Cu peste 1.000 de grupari luptand impotriva lui Assad, rebelii nu sunt o forta coerenta, ci impartita inentitati care lupta atat impotriva regimului cat si unii impotriva celorlalti.

Jabhat al-Nusra, afiliata al-Qaeda, e una din cele mai puternice grupari. Cum deja ne-am obisnuit in Siria, cei din JN lupta cu regimul si alte grupari, dar se si aliaza cu altele (dar se si aliaza cu factiuni ale unor grupuri si lupta impotriva altor factiuni ale acelorasi grupuri).

Armata Libera Siriana, o federatie laxa de grupari “acceptate” de Occident, e in aceeasi situatie. Unele din brigazile sale lupta de partea JN si a altora, altele duc “mini-razboaie” cu alte brigazi ale acelorasi grupari. Spre exemplu, Armata Libera Siriana sau cel putin unele din componentele sale, au o relatie buna cu Statele Unite, dar au si aliante locale cu dusmanul de moarte al americanilor, Jabhat al-Nusra, afiliata al-Qaida.

Frontul Islamic, Jays al-Islam sau Ahrar al-Sham sunt alte fronturi sau grupuri importante in acest razboi.

In fine, ar trebui mentionat Israelul, chiar daca arareori se implica. Acesta e un vechi adversar al regimului lui Assad, dar mai ales al aliatilor acestuia, Hezbollah si Iran. Acum cateva saptamani, Israelul a ucis cativa importanti lideri Hezbollah si ofiteri iranieni intr-un atac asupra elicopterului acestora, pe teritoriul Siriei.

In plus, Israel sprijina unele grupari rebele, dar se opune altora (Jabhat-al Nusra), aliate cu aceleasi grupari sprijinite de statul evreu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: