externe

Uniunea Europeana solicita ca noua legislatie privind impozitarea tutunului sa includa si tigarile electronice

Saisprezece tari din Uniunea Europeana, in frunte cu Olanda, au cerut luni Comisiei Europene sa propuna o noua lege privind impozitarea produselor din tutun care sa includa noi produse precum tigarile electronice.

Aceste produse nu sunt acoperite in prezent de legislatia existenta, relateaza Reuters.

Initiativa este sustinuta de Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Letonia, Slovacia, Spania, Belgia, Irlanda, Slovenia si Portugalia.

Intr-o scrisoare adresata Comisiei, ministrii de finante din aceste tari subliniaza ca o actualizare a Directivei din 2011 privind impozitarea tutunului. este imperativa, deoarece lipsa unor norme comune pentru tigarile electronice conduce la diferente in legislatie si in nivelurile accizelor in fiecare tara, ceea ce denatureaza piata unica.

„Pe baza acestei directive, majoritatea acestor produse nu pot fi impozitate ca produse traditionale din tutun. Dispozitiile sunt insuficiente sau prea limitate pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta statele membre in vederea dezvoltarii continue a industriei tutunului”, se arata in scrisoarea citata de Reuters.

Lipsa unor norme uniforme a dus la „fragmentarea, inegalitatea si denaturarea pietei interne”, subliniaza ministrii. Comisia Europeana a introdus deja unele standarde pentru tigarile electronice, inclusiv limitele continutului de nicotina si cerintele de etichetare. Cu toate acestea, normele variaza foarte mult intre tari.

In Franta, vanzarea de tigari electronice persoanelor sub 18 ani este interzisa, iar utilizarea lor este restrictionata in anumite locuri publice. In Italia, interdictia privind utilizarea tigarilor electronice in locuri publice a fost ridicata in 2013, insa utilizarea acestora in jurul scolilor ramane interzisa.

Tigarile electronice de unica folosinta au atras o atentie deosebita din cauza preocuparilor legate de mediu si sanatate. Franta intentioneaza sa interzica total aceste dispozitive, iar Consiliul Federal German a solicitat guvernului sa sprijine o masura similara la nivelul UE.

Ministrii de finante indeamna Comisia Europeana sa ia masuri urgente si sa propuna o actualizare a directivei, care a fost deja amanata de mai bine de un an. Ei se asteapta ca noua componenta a Comisiei, care a intrat in functie la 1 decembrie, sa acorde prioritate acestei chestiuni.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago