Ungaria cere Rusiei si mai multe gaze: „Fie ca ne place, fie ca nu, vom continua discutiile cu rusii privind majorarea livrarilor de gaze catre Ungaria”

externe

Ungaria va continua discutiile cu Rusia privind majorarea livrarilor de gaze si se asteapta sa ajunga la un acord cu Gazprom privind cresterea aprovizionarii de luna viitoare, a anuntat luni ministrul de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Szijjarto a facut o deplasare neprevazuta la Moscova in iulie, pentru a discuta despre achizitionarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz, care sa se adauge celor 4,5 miliarde livrate in fiecare an Budapestei inainte de conflictul din Ucraina.

Luna aceasta, Gazprom a inceput majorarea livrarilor de gaze catre Ungaria.

„Fie ca ne place, fie ca nu, vom continua discutiile cu rusii privind majorarea livrarilor de gaze catre Ungaria. Exista o oferta de crestere a aprovizionarii, vom ajunge la un acord cu Gazprom in urmatoarele zile si vom semna un acord prin care vor fi majorate livrarile zilnice”, a declarat Szijjarto.

Acesta nu a dat detalii privind volumele sau preturile.

La 1 august, Ungaria avea rezerve inmagazinate de 3,25 miliarde metri cubi de gaze, mai mult de 51% din capacitatea de stocare, conform datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Inaintea invadarii Ucrainei, autoritatile de la Budapesta au semnat un acord cu Gazprom pe 15 ani privind livrarea a 4,5 miliarde metri cubi de gaze.

UE a inceput sa puna in practica in aceasta luna un plan vizand reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a face fata cresterii necontrolate a preturilor la energie provocate de invazia rusa in Ucraina.

Luna trecuta, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat ca tara sa va aplica decizia Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze, desi nu este convenabila.

„Recunoastem decizia, care ne este nefavorabila, si ne vom stradui sa o implementam cu daune cat mai mici pentru noi”, a afirmat oficialul ungar

Anterior, Ungaria sustinuse prin ministrul de Externe, Peter Szijjarto, ca acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit sa isi scada cu 15% consumul de gaze naturale este „o propunere nejustificabila, inutila, inaplicabila si daunatoare, care ignora complet interesele nationale”.

Partea ungara a fost singura care s-a opus planului adoptat de ministrii europeni ai Energiei, cu toate ca si alte tari membre ale UE au exprimat rezerve sau au fost exceptate de la masurile de compensare a reducerii volumului de gaze livrat de Rusia.

Ungaria cumpara din Rusia 65% din petrol si 85% din gazele naturale pe care le utilizeaza, ceea ce o face foarte vulnerabila la actuala criza energetica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: