Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) nu este un arbitru al discursului politic din mediul online si nu sta cu biciul pe toate pietele din Romania, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, vicepresedintele institutiei, Pavel Popescu.
„Digital Service Act este un subiect foarte „hot” zilele acestea, inclusiv in campania electorala. Daca va uitati la saptamana care a trecut, ma uit cateodata cu tristete la fosti colegi din zona politica, care folosesc pur si simplu aceasta ocazie de campanie electorala pentru a arata cu degetul spre institutii gen ANCOM, atunci cand apare o mica lipsa de responsabilitate din partea celor care sunt angrenati in campaniile politice. Pe zona de DSA, ANCOM este autoritate nationala si coordonator national pe zona de Digital Service Act.
Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca noi supraveghem furnizorii, inseamna ca noi colaboram in mod constant cu fiecare institutie a statului roman care, subliniez, ar trebui sa isi faca treaba in mod activ pe acest Regulament. Regulamentul spune un lucru foarte simplu: tot ceea ce este astazi ilegal in spatiu offline devine ilegal si in spatiu online. Adica, daca tu, de la Protectia Consumatorului, de exemplu, pe regulamentul DSA, trebuie sa te preocupi ca in spatiul online sa identifici tot ceea ce inseamna produs ilegal si sa il dai jos”, a mentionat Popescu, citat de Agerpres.
Acesta a adaugat ca ANCOM nu este un „soi de coordonator care sta cu biciul pe toate pietele din Romania” si se ocupa de absolut tot, de la produse ilegale la content ilegal.
„Astazi, lumea are pretentia de la ANCOM ca e un soi de coordonator care sta cu biciul pe toate pietele din Romania si ca trebuie sa se ocupe de absolut tot, de la produse ilegale la content ilegal. Nu as vrea ca cineva sa-si imagineze, asa cum repet o fac unii in mod iresponsabil si promoveaza acest mesaj, ca ANCOM este astazi un arbitru al discursului public. Nu putem sa ne permitem sa facem asa ceva si nu vom face niciodata asa ceva.
Dar concret, atunci cand exista o problema de content ilegal in spatiul online, ANCOM are parghiile necesare de a discuta cu platformele in mod direct. Platformele stiu foarte clar cum trebuie sa functioneze, astazi, pe baza Regulamentului. Noi suntem un soi de integrator al tuturor plangerilor si vom solutiona toate plangerile pe care cetatenii sau restul institutiilor le fac catre noi. Dar nu excludem cel mai important lucru, si anume faptul ca fiecare institutie in parte, pe zona ei de competenta, trebuie sa-si faca treaba”, a spus Pavel Popescu.
Reprezentantul ANCOM a punctat, totodata, faptul ca reglementatorul pietei locale de telecomunicatii nu poate decide eliminarea din mediul online a vreunei postari.
„As vrea sa mai subliniez un lucru: toata lumea evita sa citeasca legea. E extrem de frustrant, uneori si pentru noi, sa explicam aceste lucruri, inclusiv faptul ca nu putem sa mergem in mediul online sa spunem aceasta postare trebuie data jos…Trebuie sa fim foarte atenti cu aceste lucruri si de aceea avem un Ghid foarte clar al modului in care se desfasoara campaniile politice, care poate fi consultat si pe site-ul nostru, si pe site-ul AEP-ului”, a sustinut Popescu.
Comisia Europeana (CE) a anuntat, in data de 17 februarie 2024, ca actul legislativ privind serviciile digitale (DSA), cadrul de reglementare de referinta al UE care urmareste sa faca mediul online mai sigur, mai echitabil si mai transparent, incepe sa se aplice de la acea data tuturor intermediarilor online din Uniune.
Astfel, toate platformele online cu utilizatori din UE, cu exceptia intreprinderilor mici si a microintreprinderilor, trebuie sa puna in aplicare masuri pentru: combaterea continutului, bunurilor si serviciilor ilegale; protejarea minorilor, inclusiv interzicerea totala a vizarii minorilor cu reclame bazate pe crearea de profiluri sau pe baza datelor cu caracter personal ale acestora; sa le ofere utilizatorilor informatii cu privire la reclamele pe care le vad, cum ar fi motivele pentru care anunturile publicitare le sunt prezentate si persoanele care au platit pentru publicitate..
De asemenea, potrivit forului european, Regulamentul privind serviciile digitale se aplica si altor servicii de gazduire (de exemplu, serviciile de cloud sau sistemele de nume de domenii, serviciile de baza care conecteaza utilizatorii la adresele de internet solicitate), precum si intermediarilor online (de exemplu, furnizorii de servicii de internet sau domeniul). Serviciile de gazduire si intermediarii online fac obiectul unui subset de obligatii in temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale.
Coordonatorii serviciilor digitale si Comisia Europeana vor forma un grup consultativ independent – Comitetul european pentru servicii digitale – pentru a se asigura ca Actul legislativ privind serviciile digitale este aplicat in mod consecvent si ca utilizatorii din intreaga UE se bucura de aceleasi drepturi, indiferent de locul in care sunt stabilite platformele online.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…