life

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara criza climatica, au constatat oamenii de stiinta. Caldura torida de peste 40 de grade Celsius a afectat intreaga Asie in aprilie, provocand decese, penurii de apa, pierderi de recolte si inchiderea pe scara larga a scolilor, relateaza The Guardian.

Rezultatele celui mai recent studiu de evaluare a rolului incalzirii globale provocate de om in inrautatirea conditiilor meteorologice extreme arata cat de grave sunt deja efectele, cu doar 1,2C de incalzire medie peste nivelurile preindustriale in ultimii patru ani.

Un alt val de caldura „imposibil” a lovit Africa de Vest si Sahel la sfarsitul lunii martie, provocand din nou decese si atingand 48,5C in Mali. Decesele cauzate de caldura extrema sunt slab inregistrate in multe tari, dar cercetarile anterioare arata ca milioane de oameni au murit prematur in ultimele doua decenii. In Europa, unde datele sunt mai bune, decesele cauzate de caldura au crescut cu 25% in ultimul deceniu.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau. In cazul in care temperatura globala va creste pana la 2C, se vor repeta caldurile extreme din aprilie la fiecare doi-trei ani in Filipine si la fiecare cinci ani in Israel, Palestina si in tarile invecinate.

Sute dintre cei mai importanti oameni de stiinta din domeniul climei din lume au declarat pentru The Guardian ca se asteapta ca lipsa de actiune la nivel global, pentru a pune capat arderii combustibililor fosili, sa duca la o incalzire de cel putin 2,5C.

„Din Gaza pana la Delhi si Manila, oamenii au fost grav afectati sau au murit atunci cand temperaturile din aprilie au urcat in Asia”, a declarat Dr. Friederike Otto de la Imperial College London, care face parte din echipa de studiu World Weather Attribution (WWA). „Caldura suplimentara, determinata de emisiile de petrol, gaze si carbune, duce la moartea multor oameni.”

Carolina Pereira Marghidan, consultant pentru riscul de caldura la Centrul Climatic al Crucii Rosii si Semilunii Rosii, a declarat „Caldura a agravat cu adevarat o criza umanitara deja grava in Gaza, populatiile stramutate avand acces limitat sau chiar inexistent la alimente, apa, asistenta medicala si, in general, locuind in adaposturi supraaglomerate care retin caldura sau in aer liber.”

Cercetarea WWA a analizat trei zone care au suferit calduri extreme in aprilie. Incalzirea globala a facut ca temperaturile sa fie cu 1,7C mai ridicate in Israel, Palestina, Siria, Liban si Iordania, si cu 1C mai ridicate in Filipine, unde 4.000 de scoli au fost inchise si au fost instalate piscine portabile pentru a ajuta oamenii sa se racoreasca. Regiunea sud-asiatica examinata a cuprins India, unde temperatura a atins 46C, Bangladesh, Myanmar, Laos, Vietnam, Thailanda si Cambodgia.

„Schimbarile climatice sunt un factor de schimbare absoluta in ceea ce priveste caldura extrema”, a declarat Otto. Studiul a folosit date meteorologice si modele climatice pentru a compara probabilitatea valurilor de caldura in climatul mai cald din prezent si intr-un climat fara incalzire cauzata de om. Cercetatorii au constatat ca actualul ciclu climatic El Nino, care creste temperaturile globale, a avut un efect foarte mic asupra probabilitatii crescute a valurilor de caldura.

„Asia are unele dintre cele mai mari orase din lume si cu cea mai rapida crestere”, a declarat Pereira Marghidan. „Aceasta urbanizare rapida a dus, in multe cazuri, la o dezvoltare neplanificata, la o crestere a betonului in toate orasele si la pierderi extreme de spatii verzi in multe orase.”

Ea a spus ca lucratorii in aer liber, cum ar fi fermierii si vanzatorii ambulanti, precum si cei care locuiesc in locuinte neprotejate sunt deosebit de vulnerabili si ca studiul a aratat necesitatea de a imbunatati programele de avertizare timpurie si de planificare in caz de canicula.

Sute de studii au aratat cum incalzirea globala amplifica deja fenomenele meteorologice extreme in intreaga lume. Dr. Mariam Zachariah de la Imperial College London, care a facut parte din echipa de studiu, a declarat: „Daca lumea nu ia masuri masive, fara precedent, pentru a reduce emisiile si a mentine incalzirea la 1,5C, caldura extrema va duce la suferinte si mai mari in Asia.”

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago