externe

Un supercomputer asemanator creierului uman, cu 228 de trilioane de legaturi, va fi operational pana in aprilie 2024

Oamenii de stiinta australieni lucreaza la un supercomputer revolutionar care isi propune sa simuleze la scara reala sinapsele unui creier uman, relateaza Interesting Engineering.

Supercomputerul neuromorfic va fi capabil sa efectueze 228 de trilioane de operatii sinaptice pe secunda, ceea ce este la egalitate cu numarul estimat de operatii din creierul uman.

O echipa de cercetatori de la Centrul International pentru Sisteme Neuromorfice (ICNS) de la Universitatea Western Sydney l-a numit DeepSouth.

Incredibila putere de calcul a creierului uman poate fi observata in modul in care acesta efectueaza miliarde de miliarde de operatii matematice pe secunda. DeepSouth atinge niveluri similare de procesare paralela prin utilizarea ingineriei neuromorfice, o abordare de proiectare care imita functionarea creierului.

Subliniind caracteristicile distinctive ale DeepSouth, profesorul Andre van Schaik, directorul ICNS, a subliniat ca supercalculatorul este proiectat cu un scop unic – sa functioneze intr-un mod similar cu retelele de neuroni, unitatile de baza ale creierului uman.

Sistemele neuromorfice utilizeaza neuroni artificiali interconectati si sinapse pentru a indeplini sarcini. Aceste sisteme incearca sa imite capacitatea creierului de a invata, de a se adapta si de a procesa informatii.

Arhitecturile de calculatoare traditionale se bazeaza de obicei pe arhitectura von Neumann, in care computerele sunt compuse din unitati de procesare si unitati de memorie separate, in care datele si instructiunile sunt stocate in acestea din urma.

DeepSouth poate gestiona cantitati mari de date intr-un ritm rapid, consumand in acelasi timp mult mai putina energie si fiind fizic mai mic decat supercomputerele conventionale.

„Progresul in intelegerea modului in care creierul calculeaza cu ajutorul neuronilor este ingreunat de incapacitatea noastra de a simula la scara larga retelele asemanatoare creierului. Simularea retelelor neuronale cu spiking pe calculatoare standard este pur si simplu prea lenta si consumatoare de energie. Sistemul nostru neuromorfic va schimba aceasta situatie”, a declarat profesorul van Schaik.

Echipa considera ca DeepSouth va contribui la progrese in diverse domenii, cum ar fi detectia, biomedicina, robotica, cercetarea spatiala si aplicatiile de inteligenta artificiala.

Cercetatorii australieni considera ca DeepSouth va revolutiona, de asemenea, dispozitivele inteligente. Acestea includ dispozitive precum telefoanele mobile si senzorii utilizati in productie si agricultura.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago