news

Daily Mail a sters articolul referitor la calitatea vinurilor produse de Cramele Recas. Reactia companiei romanesti

Tabloidul britanic Daily Mail a sters articolul referitor la calitatea vinurilor romanesti de la Cramele Recas. Mai jos este reactia companiei romanesti fata de cele sustinute un articol.

1. In primul rand, mentionam ca Societatea respecta cele mai ridicate standarde care tin de siguranta alimentelor, asa cum reiese din certificarea AA+ emisa de British Retail Consortium pentru productia de vin din Romania. Mai mult, in productia de vinuri, Cramele Recas a implementat proceduri riguroase, foloseste produse exclusiv certificate si pastreaza o evidenta clara a tuturor tratamentelor aplicate culturilor de vita de vie. Totodata, Societatea efectueaza constant teste asupra vinurilor pe care le produce si comercializeaza (inclusiv Feteasca Regala) in laboratoare externe de specialitate, pentru a se asigura intotdeauna ca sunt respecte toate prevederile legale. Cu alte cuvinte, Societatea a implementat proceduri riguroase prin verificari constante si care protejeaza siguranta alimentelor.

2. In situatia in care este necesar, Societatea poate intotdeauna sa dovedeasca calitatea produselor comercializate, prin rezultatele laboratoarelor de specialitate, care arata ca vinurile Cramelor Recas respecta intocmai limitele legale impuse si sunt in procent de 100% sigure pentru consumul uman.

3. In al doilea rand, in Articol se sustine ca vinul produs de Cramele Recas, in mod specific „Feteasca Regala”, ar contine sase reziduuri de pesticide, sugerand ca produsul reprezinta un pericol grav pentru sanatatea umana. Astfel de afirmatii nu sunt doar nefondate, dar si inselatoare, de natura sa ne afecteze in mod grav drepturile si interesele noastre legitime. Reziduurile de pesticide prezente in vinul Cramele Recas se incadreaza in limitele legale stabilite de reglementarile UE (Regulamentul 396/2005 si Codul 151020) si de standardele atat din Marea Britanie, cat si din Uniunea Europeana. In acest sens, subliniem ca toate produsele fabricate si comercializate de catre Societate au fost supuse si sunt supuse unui proces extins de testare si certificare de catre institutiile Uniunii Europene si au fost considerate absolut sigure pentru consum.

4. In al treilea rand, Cramele Recas este cel mai mare producator de vinuri naturale din Uniunea Europeana, cu o productie anuala care depaseste 250.000 de sticle. Pentru producerea vinurilor Cramelor Recas, sunt folositi exclusiv struguri cultivati organic si nu se utilizeaza aditivi, precum dioxidul de sulf. Desi Societatea sustine produsele organice, Cramele Recas produce si vinuri de consum uzual, din struguri care nu sunt cultivati organic, care pot necesita utilizarea responsabila a pesticidelor pentru a mentine consistenta si a obtine produse de inalta calitate.

5. In al patrulea rand, Articolul citeaza Pesticide Action Network UK („Pan UK”) ca sursa de date dintr-un studiu al guvernului britanic. De aceea, in acest context, insa este important de subliniat ca Pan UK este o organizatie care are ca scop promovarea produselor organice, in timp ce discrediteaza producatorii de vinuri care nu produc sau comercializeaza produse 100 % organice. Astfel, avand in vedere acest aspect, data fiind sursa de informare – unica de altfel – Articolul atrage per se o indoiala serioasa asupra veridicitatii afirmatiilor, fiind o stire inexacta, scoasa din context, ce nu sustine, sub nicio forma, ideea veridicitatii celor acreditate.

6. In al cincilea rand, din nou, Articolul sustine in mod neadevarat ca vinurile organice nu se bazeaza pe substante chimice toxice, fiind singura varianta prin care consumatorul se poate asigura ca nu ingereaza pesticide. Cu toate acestea, se impune sa clarificam faptul ca productia strugurilor organici se bazeaza pe substante precum sulfatul de cupru si tratamentele cu sulf, care pot fi foarte toxice si novice corpului uman, cand sunt utilizate in exces.

7. In al saselea rand, una dintre cele mai grave erori din Articol este precizarea eronata a vinului folosit in studiul guvernamental, care este diferit de vinul prezentat, adica „Feteasca Regala”. Astfel, cele doua vinuri sunt produse complet diferite, cu compozitii si caracteristici diferite. Mai mult, vinul „Feteasca Regala” nu este comercializat in supermarketurile sau magazinele de retail din Marea Britanie, ceea ce face ca ipoteza ca este vinul prezentat in studiu sa fie implauzibila.

8. In ceea ce priveste aceste aspecte, singurul vin „Feteasca Regala” disponibil in supermarketurile din Marea Britanie este „Atlas Wine Feteasca Regala”, produs tot de Cramele Recas. Acest produs a fost supus testarii la data de 28 februarie 2023, iar, conform Certificatului de Analiza nr: 0053464-08-00, respecta toate regulamentele referitoare la standardele de siguranta. Mai mult, aceasta conformitate este confirmata si in cazul vinului „Feteasca Regala”, conform Certificatului de Analiza nr: 0053464-14-00, testat tot la 28 februarie 2023.

9. In al saptelea rand, Articolul nu doar incalca principiile fundamentale ale jurnalismului responsabil, ci pare sa fie si o incercare deliberata de a afecta activitatea comerciala a Cramelor Recas si de a dezinforma publicul, demersuri ce nu pot fi tolerate sub nicio forma de catre Societate.

10. Ca atare, in mod cert, prin preluarea ad litteram a Articolului, s-a procedat la o discreditare directa si intentionata a produsului „Feteasca Regala”, apartinand Cramelor Recas, fiind astfel incalcate dispozitiile art. 72 si art. 252 coroborat cu prevederile art. 257 C.civ., care ocrotesc drepturile nepatrimoniale ale Societatii, cauzandu-ne grave prejudicii de imagine, de reputatie si materiale, prejudicii de care sunteti in mod direct raspunzatori2 .

11. De asemenea, Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in special Articolul 10, protejeaza dreptul la libertatea de exprimare. Cu toate acestea, Articolul 10 al CEDO nu reglementeaza un drept absolut si poate fi supus limitarilor prevazute de lege si necesare intr-o societate democratica. Astfel de limitari pot fi justificate tocmai pentru a proteja reputatia si drepturile altora, pentru a preveni raspandirea informatiilor false sau pentru a asigura sanatatea si siguranta publica. In cazul articolului dumneavoastra, credem ca raspandirea informatiilor false si prejudiciabile in ceea ce priveste produsele apartinand Cramele Recas depaseste in mod cert sfera expresiei protejate, deoarece se poate sustine ca incalca standardele legale privind defaimarea si raspandirea informatiilor false.

12. In al optulea rand, mentionam faptul ca Articolul a fost de natura a prejudicia in mod grav imaginea produsului „Feteasca Regala” si, respectiv, a Societatii, prin titlul alarmant, accentul fiind pus pe vinul „Feteasca Regala”, nicidecum pe informatia in sine, stirea nefiind prezentata in mod impartial, ci, dimpotriva, manipulator, fiind inoculata ideea celor ce au citit respectivul Articol ca produsul „Feteasca Regala” este cel care are consecintele la care se refera acel studiu.

13. In al noualea rand, Articolul afecteaza in mod substantial imaginea produsului „Feteasca Regala” si din perspectiva faptului ca acesta a fost catalogat ca fiind cel mai toxic produs din cele 72 de sortimente testate, desi produsul Cramelor Recas este conceput din produse naturale, aspect ce rezulta cu usurinta din consultarea listei de ingrediente.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago