Intr-un editorial publicat pe portalul Project Syndicate, profesorul american de Jurnalism si Drepturile Omului Ian Buruma incearca sa dezlege misterul deschiderii portilor Germaniei in fata valului de refugiati care asalteaza Europa.
In Germania, galeriile echipelor de fotbal intampina refugiatii cu zambetul pe buze si le ofera hrana si haine. Tara teutonilor a devenit brusc un Taram al fagaduintei pentru sutele de mii de refugiati de razboi din Siria, Libia, Eritreea si Afganistan.
In acelasi timp, politicienii din Marea Britanie si alte tari europene isi frang mainile de disperare in incercarea de a explica cum avalansa de sirieni, libieni, irakieni sau diverse populatii din Africa reprezinta un pericol mortal pentru societatea locala.
„Mama Merkel”, nume dat cancelarului german chiar de catre refugiati, a promis sa lase portile deschise pentru orice victima reala a razboaielor civile.
Germania asteapta ca cifra refugiatilor adapostiti in tara sa ajunga in acest an la 800.000.
Atmosfera de acum din Germania poate fi descrisa ca exceptionala. Adoptarea unor imigranti de catre guverne nu a fost niciodata o misiune usoara si nici una care sa fie primita prea bine de public, mentioneaza Business24.
Din Europa sau din afara ei, imigrantii economici nu sunt decat oameni care traiesc in saracie si isi doresc sa lucreze intr-o tara unde munca lor ar fi mai bine recompensata.
Beneficiile tarilor gazda nu sunt greu de indentificat: imigrantii economici lucreaza, in majoritatea cazurilor, mai mult si mai greu decat forta de munca locala, pe salarii mai mici.
Pare insa mult mai usor sa primesti in tara refugiati de razboi, decat sa dai o sansa imigrantilor economici. Asta chiar si in Germania.
In 2000, cancelarul Gerhard Schroder a incercat sa acorde viza de munca pentru 20.000 de experti IT din India, in conditiile in care Germania avea nevoie cu disperare de acesti specialisti.
Initiativa sa a fost blocata rapid de catre parlamentari, acestia afisand si un slogan cel putin ridicol: faceti copii in loc sa aduceti indieni!
Este cu atat mai ridicol cu cat se observa ca, in mai toate tarile dezvoltate, rata natalitatii este in scadere. Nici Germania nu face exceptie, asa cum nu a facut exceptie nici in urma cu 15 ani.
Aceste tari sunt tocmai cele care au nevoie disperata de un val de imigranti economici dispusi sa indeplineasca chiar si slujbele pe care localnicii nu mai vor sa le faca.
Acest lucru nu inseamna ca granitele vor trebui deschise in fata oricui. Ideea lui Merkel privind stabilirea unei cote obligatorii/necesare in cadrul UE nu ar trebui sa se refere doar la refugiatii de razboi. Ea poate fi extinsa si in cadrul imigrantilor economici.
Pana acum, Europa nu a dat semne de coerenta in stabilirea unei politici a migratiei.
Cetatenii europeni pot circula liber in interiorul granitelor Uniunii, chiar daca acest lucru se dovedeste din ce in ce mai suparator pentru britanici.
In schimb, acceptarea migratiei fortei de munca din afara granitelor Europei, desfasurata dupa reguli clare, este un fenomen adecvat si imperativ. Acesti oameni nu au nevoie de mila Europei, din contra Europa are nevoie de ei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…