Prabusirea economica sub guvernul PSD-ALDE se vede deja in cifre, prin faptul ca, pe primul semestru al acestui an, executia bugetara s-a incheiat cu un deficit urias, 6,3 miliade de lei, respectiv 0,77% din buget. Comparativ, in aceeasi perioada a anului trecut, in timpul Guvernului Ciolos, deficitul bugetar a fost de 0,51%, adica de 3,9 miliarde de lei.
Senatorul liberal Florin Citu, unul dintre cei mai reputati economisti, a comentat pentru Revista 22 masurile economice ale PSD-ului care au ingropat tara. „Dezastrul economic i-a facut pe cei din PSD sa vina cu aceste solutii care erau, de fapt, taxe mai mari. Pana la urma, au implementat un lucru care arata clar disperarea”, spune senatorul PNL.
Citu considera ca Guvernul Tudose a venit cu noile masuri privind CAS si CASS pentru contractele de munca part-time dupa ce a vazut efectele primelor patru luni de guvernare”.
„Dezastrul economic i-a facut pe cei din PSD sa vina cu aceste solutii care erau, de fapt, taxe mai mari. Pana la urma, au implementat un lucru care arata clar disperarea. Pe ei nu-i intereseaza ca descurajeaza oamenii care vor sa munceasca mai mult, nu-i intereseaza ca-i afecteaza, de exemplu, pe studentii care vor sa lucreze part-time sau pe mamele care au nascut si, poate, vor sa munceasca part-time la locul de munca.
Disperarea lor este atat de mare, incat sunt gata sa sacrifice chiar si aceasta imagine. Renunta la taxa de solidaritate sau la impozitul pe cifra de afaceri, dar pastreaza aceste taxe legate de CAS si de CASS, pentru ca au pus in balanta scandalul mediatic versus ceea ce castiga din aceasta taxare. Oamenii nu-si pot schimba imediat contractele si, atunci, ii vor taxa pe loc pe cei care au contracte part-time. Dar e clar ca exista un dezastru economic, iar renuntarea la unele masuri oricum nu rezolva problema”, a subliniat Citu.
Acesta subliniaza ca, din disperare, PSD va cauta sa propuna noi taxe: „Cred ca vom vedea din ce in ce mai multe masuri impotriva capitalului strain, al multinationalelor, o divizare a societatii intre national si strain, de unde nu se asteapta la reactii publice prea mari. Nu-i intereseaza ce riscam. Nu-i intereseaza ca pleaca din tara companiile straine. Pe ei ii intereseaza sa rezolve problema pe termen scurt si vor vedea mai tarziu ce vor face. E vorba despre imagine si despre deficitul bugetar din acest an.”
Economistul crede si in scenariul in care PSD ar vrea „reinventarea unei taxe de solidaritate, prin care vor fi mai clari pe cine vor sa taxeze, si cred ca vor ajunge la o taxa pentru tranzactii financiare”.
Nici Pilonul II de pensii nu va scapa. „„Discutiile din iarna si ceea ce a spus Ionut Misa (la audierile din comisia parlamentara, ministrul Finantelor a sustinut ca se va renunta la Pilonul II de pensii, fiind contrazis, ulterior, de Liviu Dragnea si de premierul Mihai Tudose – n.r.), au un sambure de adevar. Se cauta o solutie pe care cred ca o vom vedea in Legea pensiilor. In prima faza, se va scoate acea finantare de la buget, de 6% din contributii. Fara acea finantare, Pilonul II de pensii moare. Bineinteles, banii vor veni la buget”, adauga Citu.
Cum s-a ajuns, in mai putin de jumatate de an, la un dezastru financiar? Senatorul PNL explica faptul ca programul de guvernare PSD-ALDE a avut in spate o viziune profund gresita: „Nu avem o economie cu surplus. De aceea, filosofia lor a fost sa dea, apoi sa improvizeze veniturile la buget. Dar economia nu functioneaza asa. Intai, trebuie sa produci. Apoi, sa ai de unde sa distribui. Iar daca distribui discretionar, nu va functiona. Pentru ca se prind oamenii si nu mai platesc.”
Programul de guvernare este foarte prost
Citu precizeaza ca, in opinia sa, nu exista lupte interne in PSD, dar programul de guvernare e foarte prost si astfel s-a ajuns, in mai putin de jumatate de an, la un dezastru financiar.
„Nu exista lupte interne in PSD. Maine, daca echipei care a fugit, Grindeanu, Ponta&Co, i se ofera functii in Guvern, ei le accepta. PSD ramane PSD si toti gandesc la fel. Programul de guvernare este unul foarte prost. Nu reinventezi legile economiei in Romania. Daca nu ai productie, daca nu ai ce distribui, atunci nu distribui. In prima parte a anului, au crescut cheltuieile cu 12%, iar veniturile cu doar 4%. Nu ai cum sa ajungi undeva cu asa ceva. Este logic. Doar ca ei se incapataneaza, pentru ca ei stiu ca au de pierdut voturi. In acest moment, insa, cred ca vor risca niste voturi, pentru ca, altfel, totul se va rupe in doua. De aceea spuneam ca vor da afara din personalul bugetar si/sau vor veni cu taxe mai mari”, mai arata liberalul.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…