politica

Un prim pas mare pentru referendumul prin care sa se interzica penalilor sa ocupe functii publice. Textul a fost publicat in Monitorul Oficial

USR a anuntat vineri ca initiativa “Fara penali in functiile publice”, care urmareste modificarea Constitutiei in acest sens, a fost publicata in Monitorul Oficial. Astfel, se doreste ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, in care sa fie precizat ca nu pot fi alesi in functiile publice cetatenii „condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

Comitetul de initiativa al campaniei “Fara penali in functii publice” a fost infiintat in mod oficial la inceputul lunii februarie, prin autentificarea notariala a declaratiei de constituire, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni.

Printre membrii comitetului de initiativa numara filosoful si eseistul Mihai Sora; filosoful, scriitorul si membrul GDS Gabriel Liiceanu; pianistul si membrul GDS Dan Grigore; juristul si membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului “Rezistanta” Oana Negru si Mihai Tudorica; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din Romania Klaus Fabritius; precum si cetateni implicati in actiuni civice, precizeaza news.ro.

Obiectivul USR este ca pana la finalul anului 2018 sa inainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constitutiei prin care sa se interzica persoanelor condamnate penal la pedeapsa inchisorii sa candideze la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, daca au savarsit infractiuni in mod intentionat.

Pentru ca proiectul de lege sa ajunga in Parlament sunt necesare cel putin 500.000 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot din cel putin jumatate din judetele tarii, iar USR s-a angajat sa sprijine acest demers dificil prin intermediul filialelor sale teritoriale. Potrivit legislatiei, strangerea semnaturilor poate incepe doar dupa obtinerea avizului Consiliului Legislativ si publicarea textului in Monitorul Oficial.

In acest sens, se doreste ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, avand urmatorul continut: “Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.”

Textul propus instituie o interdictie temporara, ce ar urma sa inceteze odata cu intervenirea reabilitarii, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminarii infractiunii, adica situatiile care, potrivit legislatiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecintelor rezultate din condamnare. Aceasta temporizare a fost absolut necesara pentru ca propunerea legislativa sa respecte intru totul Declaratia Universala a Drepturilor Omului, tratatele internationale la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si recomandarile Comisiei de la Venetia, care nu permit interzicerea permanenta a dreptului de a fi ales.

“In urma cu un an eram in strada si protestam impotriva ordonantei 13. Alaturi de sute de mii de oameni din toata tara. Cele mai mari proteste de strada de la Revolutie incoace, mai multi oameni decat la Revolutie. Dupa un an lucrurile sunt cam in acelasi punct. Doua guverne au fost schimbate, dar asaltul impotriva legilor justitiei continua pentru ca un grup de politicieni penali, stransi in jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scapa de puscarie sau pentru a continua sa fure, iar oamenii continua si ei sa iasa in strada. Noi credem ca astazi sunt suficient de multi oameni in societate care isi doresc o curatare a clasei politice. Care s-au saturat sa vada in fruntea statului oameni condamnati penali. Care s-au saturat ca viitorul lor sa fie decis de niste infractori. Initiativa aceasta este pentru ei.”, a declarat Dan Barna la data lansarii initiativei.

Conform USR, la nivel european, Constitutii din tari precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdictii cu privire la coruptie. Romania trebuie sa se alature acestora intrucat standardul moral al societatii s-a dovedit nefunctional si avem realitatea in care liderul partidului de guvernamant conduce dupa bunul plac Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago