externe

La un pas de razboiul mondial. Un pilot militar rus a incercat sa doboare un avion britanic in 2022, deasupra Marii Negre

Un pilot rus a incercat sa doboare un avion de supraveghere al RAF dupa ce a crezut ca are permisiunea de a trage, transmite BBC.

Pilotul a tras doua rachete, dintre care prima a ratat iar a doua a functionat defectuos. Rusia sustinuse ca incidentul din septembrie anul trecut a fost cauzat de o „defectiune tehnica”.

Ministerul britanic al Apararii (MoD) a acceptat public explicatia rusa.

Dar acum, trei surse occidentale de rang inalt din domeniul apararii, care cunosc incidentul, au declarat pentru BBC ca comunicatiile rusesti interceptate de avionul RC-135 Rivet Joint al RAF ofera o versiune foarte diferita de cea oficiala.

Avionul RAF – cu un echipaj de pana la 30 de persoane – efectua o misiune de supraveghere deasupra Marii Negre, in spatiul aerian international, la 29 septembrie anul trecut, cand s-a intalnit cu doua avioane de vanatoare rusesti SU-27.

Comunicatiile interceptate arata ca unul dintre pilotii rusi a crezut ca a primit permisiunea de a tinti avionul britanic, in urma unei comenzi ambigue primite de la o statie terestra rusa.

Cu toate acestea, cel de-al doilea pilot rus nu a crezut acest lucru. Acesta a protestat si si-a injurat camaradul de zbor atunci cand a tras prima racheta.

Joint Rivet este dotat cu senzori pentru a intercepta comunicatiile iar echipajul RAF a putut asculta incidentul care ar fi putut duce la moartea lor.

Raspunzand la aceste noi dezvaluiri, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a declarat: „Intentia noastra a fost intotdeauna sa protejam siguranta operatiunilor noastre, sa evitam escaladarea inutila si sa informam publicul si comunitatea internationala”.

Ce s-a intamplat cu adevarat

In timp ce cele doua SU-27 rusesti se apropiau de avionul de spionaj al RAF, au primit o comunicare de la controlorul statiei lor de la sol.

O sursa occidentala a declarat pentru BBC ca vorbele pe care le-au auzit pilotii rusi au fost de genul „aveti tinta”.

Acest limbaj ambiguu a fost interpretat de unul dintre pilotii rusi ca fiind permisiunea de a trage.

Limbajul liber pare sa fi aratat un grad ridicat de neprofesionalism din partea celor implicati, au declarat sursele. Pilotii NATO folosesc un limbaj foarte precis atunci cand cer si primesc permisiunea de a trage.

Pilotul rus a tras o racheta aer-aer, care a fost lansata cu succes, dar care nu a reusit sa se fixeze pe tinta, a declarat BBC. A fost o ratare, nu o defectiune.

Surse din domeniul apararii au declarat pentru BBC ca intre cei doi piloti rusi a izbucnit apoi o cearta.

Pilotul celui de-al doilea SU-27 nu a crezut ca i s-a dat permisiunea de a trage. Se spune ca acesta si-ar fi injurat camaradul, intrebandu-l efectiv ce credea ca face. Cu toate acestea, primul pilot a lansat inca o racheta.

Cea de-a doua racheta a cazut pur si simplu de pe aripa – ceea ce sugereaza ca fie arma a functionat defectuos, fie ca lansarea a fost anulata.

Trei saptamani mai tarziu, guvernul britanic a confirmat ca incidentul a avut loc – dupa ce o explicatie a Ministerului rus al Apararii a spus ca a fost vorba de o „defectiune tehnica”.

Intr-o declaratie facuta in fata parlamentarilor la 20 octombrie, ministrul apararii de atunci, Ben Wallace, a spus ca a fost un „angajament potential periculos”.

Dar a acceptat explicatia Rusiei, spunand: „Nu consideram ca acest incident constituie o escaladare deliberata din partea rusilor, iar analiza noastra este de acord ca s-a datorat unei defectiuni.”

Cu toate acestea, o scurgere de informatii secrete a dezvaluit ca armata americana a vorbit despre ceea ce s-a intamplat in termeni mai duri.

Intr-o serie de documente, publicate online de catre aviatorul american Jack Teixera, acelasi incident a fost descris ca fiind „un incident in care un avion britanic a fost aproape doborat”.

„Incidentul a fost mult mai grav decat a fost descris initial si ar fi putut constitui un act de razboi”, a relatat New York Times.

Potrivit a doi oficiali americani din domeniul apararii, pilotul rus ar fi interpretat gresit un ordin de la sol.

Pilotul rus „care fixase tinta pe avionul britanic, a tras, dar racheta nu a fost lansata corect”.

Ziarul a citat, de asemenea, un oficial american anonim din domeniul apararii care a descris incidentul „ca fiind foarte, foarte infricosator”.

Ca raspuns la scurgerea de informatii, Ministerul britanic al Apararii a emis o alta declaratie care a adaugat mai multa ceata decat claritate.

Ministerul britanic al Apararii a sustinut ca „o proportie semnificativa din continutul acestor documente este falsa, manipulata sau ambele”.

De ce atata secretomanie?

Exista mai multe motive pentru care Ministerul britanic al Apararii a fost reticent in a oferi toate detaliile.

In primul rand, Regatul Unit nu ar fi dorit sa faca publica amploarea activitatilor sale de colectare de informatii si detaliile comunicatiilor interceptate.

Mai important, niciuna dintre parti nu a dorit o escaladare – una care ar putea atrage un membru NATO intr-o confruntare militara cu Rusia.

Dar incidentul arata, inca o data, cum un calcul gresit al unei persoane ar putea declansa un conflict mai amplu.

Ministerul Apararii a declarat acum pentru BBC ca „acest incident este un memento dur al consecintelor potentiale ale invaziei barbare a lui Putin in Ucraina”.

Aceasta nu este prima data cand un pilot rus nesabuit a vizat un avion NATO in spatiul aerian international.

In luna martie, la inceputul acestui an, un avion rusesc a doborat o drona de supraveghere fara pilot american, care zbura, de asemenea, deasupra Marii Negre.

In acel incident, pilotul rus a primit o medalie, dar majoritatea expertilor sunt de acord ca a fost vorba mai degraba de noroc decat de indemanare sau discernamant.

Acest incident evidentiaza intrebari serioase cu privire la disciplina si profesionalismul fortelor aeriene rusesti.

In ciuda faptului ca a fost cat pe ce sa fie doborata, aeronava RAF a continuat sa efectueze zboruri de supraveghere deasupra Marii Negre.

De la incident, aceste zboruri de supraveghere ale RAF au fost escortate de avioane de vanatoare Typhoon inarmate cu rachete aer-aer.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago