Un performant sistem antidrona ajunge in Romania. Arma este livrata de un stat partener din cadrul NATO

news

Sistem antidrona

Romania va avea instalat pe teritoriul sau, cat mai curand posibil, un sistem nou, modern, de aparare antidrona, au informat, vineri, surse guvernamentale citate de Agerpres.

Potrivit acestora, tara noastra va primi spre folosinta acest sistem in baza unui acord „G to G” incheiat cu un stat partener, cu acordul NATO.

Necesitatea instalarii unui sistem antidrona in Romania a intervenit ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei asupra porturilor dunarene din Ucraina, in urma carora resturi ale acestor echipamente militare au cazut si in zone din tara noastra.

In prima faza, tehnologia va putea fi doar utilizata de Romania, urmand ca sistemul de aparare sa fie cumparat doar daca statele furnizoare vor fi de acord.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe 5 octombrie, ca in zona judetului Tulcea va fi adus suplimentar un sistem de aparare antidrona.

Necesitatea instalarii unui sistem antidrona in Romania a intervenit ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei asupra porturilor dunarene din Ucraina, in urma carora resturi ale acestor echipamente militare au cazut si in zone din tara noastra.

Atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunare „nu sunt accidentale”, in contextul in care peste jumatate din exportul de cereale din tara vecina tranziteaza Romania, pe cale navala, a afirmat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, intr-un mesaj transmis participantilor la Bucharest Security Conference.

„Atacurile ruse din proximitatea teritoriului nostru cresc in mod alarmant riscurile de incidente si de agravare. Este clar ca Rusia va continua sa preseze navele comerciale si va impune zone in care nu se circula in Marea Neagra.

Atacurile de la granita dunareana nu sunt accidentale, deoarece Rusia stie ca peste jumatate din cerealele ucrainene pentru export sunt transportate in prezent prin intermediul culoarelor de navigatie din Romania.

Este important sa reflectam asupra modului in care NATO se va pregati pentru scenariul in care (atacurile – n.red.) Rusiei vor escalada in Romania, in regiunea Marii Negre si a Dunarii.

Pentru moment, este binevenita consolidarea prezentei aliate inaintate pe Flancul estic, in urma summit-urilor de la Madrid si Vilnius si mai ales cele mai recente suplimentari. Aceasta este pozitia de aparare corecta, retinand ca provocarilor ruse nu le lipseste nici imaginatia si nici versatilitatea”, a subliniat Ciolacu, in mesajul prezentat la reuniune de Nicolae Comanescu, consilier de stat pentru politica externa si afaceri strategice in cadrul Cancelariei premierului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: