Nimic nu-i place mai mult unei proaspete mame decat sa i se spuna cum sa-si multumeasca sotul – nu-i asa? Un oras japonez a invatat pe pielea lui saptamana aceasta cat de mult se insela, dupa ce a starnit o indignare nationala din cauza unor pliante care incercau sa faca exact acest lucru, transmite CNN.
Orasul Onomichi, din prefectura japoneza Hiroshima, a efectuat un sondaj public in 2017, care a fost folosit pentru a crea pliante pentru femeile insarcinate distribuite ulterior rezidentilor locali, potrivit site-ului web al guvernului orasului.
„Exista diferente in modul in care barbatii si femeile simt si gandesc”, se arata pe unul dintre fluturasi. „Unul dintre motive este diferenta structurala din creierul barbatilor si al femeilor. Se stie ca barbatii actioneaza pe baza teoriilor, in timp ce femeile actioneaza pe baza emotiilor.”
„Important este sa intelegem diferentele fiecaruia si sa ne impartim bine rolurile”, se adauga in comunicat, inainte de a preciza ca sotilor si noilor tati le place sa li se multumeasca pentru indeplinirea unor sarcini de baza, cum ar fi spalatul vaselor, schimbarea scutecelor si tinerea in brate a copilului.
Sotiile isi pot irita sotii daca sunt „ocupate sa aiba grija de copil si nu fac treburile casnice”, se arata in pliant, sfatuindu-le pe femei sa nu se „frustreze fara motiv”.
Acesta concluziona ca exista multe lucruri pe care proaspetele mame le pot face pentru a-si multumi sotii, inclusiv sa le faca masaj, sa le pregateasca pranzul in fiecare zi, sa se ocupe de ingrijirea copiilor si de treburile casnice, sa-i intampine cu un „bun venit acasa” si sa aiba intotdeauna „un zambet pe fata”.
Rapoartele presei locale din aceasta saptamana au atras atentia asupra fluturasilor, iar retelele de socializare au izbucnit imediat in furie si neincredere. „As dori ca autoritatile locale sa constientizeze ca tatii sunt, de asemenea, actori principali in ingrijirea copiilor.”, a scris o persoana pe Twitter.
„Stresul este dusmanul in timpul sarcinii, asa ca de ce anume ataca doar femeile?”, a scris o alta persoana, subliniind ca nasterea unui copil are un impact puternic asupra corpului femeilor. „O scrisoare de la o mama cu experienta catre un nou tata ar fi probabil de o suta de milioane de ori mai utila.”
Primarul orasului, Yukihiro Hiratani, a publicat marti scuze pe site-ul guvernului local, spunand ca fluturasii „nu au fost in concordanta cu sentimentele femeilor insarcinate, ale mamelor insarcinate si ale altor persoane implicate in cresterea copiilor si au provocat sentimente neplacute pentru multi oameni”.
El a adaugat ca guvernul a oprit distribuirea fluturasilor deoarece „contin expresii care promoveaza atitudini si practici care stereotipizeaza rolurile de gen”.
Unii utilizatori online au subliniat ca, pe cat de uimitor de misogini sunt fluturasii, acestia reprezinta realitatea normelor de gen invechite din Japonia si povara inegala pusa pe umerii femeilor – unul dintre motivele invocate pentru scaderea continua a ratei natalitatii in aceasta tara.
„Inseamna ca asta este ceea ce gandesc cu adevarat barbatii”, a scris un internaut. „Majoritatea barbatilor cred ca ingrijirea copiilor este treaba altcuiva, ca sotiile ar trebui sa faca treburile casnice, ca nu neglijeaza sa aiba grija de sotii lor, ca nu-si supara sotii… Mai bine nu va casatoriti.”
Japonia ramane o societate in mare parte patriarhala si conservatoare, care s-a clasat pe locul 125 din 146 de tari in cel mai recent Index global al decalajelor de gen realizat de Forumul Economic Mondial.
Potrivit raportului, egalitatea de gen in politica in Japonia este „una dintre cele mai scazute din lume”, femeile ocupand doar 10% din locurile din parlament. Si, desi numarul femeilor din forta de munca a crescut in ultimii ani, acestea reprezinta doar 12,9% din posturile de conducere sau de management – fata de 41% in Statele Unite si 43% in Suedia, potrivit raportului.
Intre timp, problemele structurale ii impiedica in continuare pe multi barbati si femei care lucreaza sa echilibreze cariera cu viata de familie, mamele sacrificandu-si adesea locul de munca pentru a avea grija de copiii lor.
Chiar si cei care se intorc la munca se pot confrunta cu salarii mai mici sau pot ramane blocati pe scara carierei, spun expertii. Autoritatile au incercat sa ii determine pe tati sa joace un rol mai activ in ingrijirea copiilor, insa expertii spun ca multi barbati sunt prea speriati sa isi ia concediu de paternitate din cauza posibilelor repercusiuni din partea angajatorilor.
Toate acestea au contribuit la scaderea ratei natalitatii din tara, autoritatile nereusind pana acum sa incurajeze cuplurile tinere sa aiba mai multi copii – in ciuda lansarii de-a lungul anilor a numeroase initiative menite sa stimuleze natalitatea, cum ar fi extinderea serviciilor de ingrijire a copiilor si oferirea de catre unele orase a unor plati in numerar pentru nasteri.
Problema este atat de grava incat premierul Fumio Kishida a avertizat anul acesta ca Japonia este „pe punctul de a nu mai putea mentine functiile sociale”. In 2022, Japonia a inregistrat mai putin de 800.000 de nasteri pentru prima data de la inceputul inregistrarilor, in 1899.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…