Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, acuza guvernarea PSD-ALDE ca amaneteaza viitorul copiilor romanilor si ca indatoreaza generatiile viitoare pentru a plati promisiuni populiste. Acuzatiile vin dupa ce Guvernul a imprumutat miercuri de pe pietele externe 3 miliarde de euro, o buna parte din imprumut avand scadenta peste 30 de ani.
„Guvernul nu mai are bani pentru salarii si pensii, pentru ca a aruncat in aer economia cu masuri care au speriat investitorii si antreprenorii. Indatoreaza generatiile viitoare ca sa plateasca promisiuni populiste. A imprumutat pe 30 de ani. Dupa ce a distrus o generatie si a alungat-o din tara, ia ostatic viitorul unei generatii noi. Nu ii putem lasa sa faca asta. Indiferenta incepe sa ne coste, la propriu, pe toti“, avertizeaza presedintele PLUS.
In opinia liderului PLUS, imprumuturile sunt luate pentru a finanta masuri populiste, de care romanii nu se vor putea bucura oricum din cauza inflatiei. „Masurile acestea sunt doar populiste si de ochii lumii, pentru ca, oricum, salariile si pensiile marite se pierd in inflatie si romanii nu o duc mai bine, dar vom avea datorii de restituit“, subliniaza Dacian Ciolos, care a mai aratat ca „dobanda la care se imprumuta Guvernul a crescut enorm din aprilie 2017, din cauza incoerentei politicii economice si a lipsei de credibilitate“.
Dacian Ciolos face un apel catre electorat sa apere viitorul copiilor romani si sa schimbe politicienii care conduc tara cumparandu-si puterea si libertatea cu banii generatiilor viitoare: „Daca-i mai lasam, PSD si ALDE ne duc la sapa de lemn si amaneteaza si viitorul copiilor nostri. Isi cumpara puterea, prosperitatea lor si libertatea cu banii copiilor nostri. Haideti sa le aratam ca Romania poate fi prospera daca e condusa de oameni ca voi, cinstiti si competenti, carora le pasa de ceilalti“.
Romania a imprumutat miercuri 3 miliarde de euro de pe pietele financiare externe, printr-o emisiune de eurobonduri. Titlurile au scadenta la 7, 15 si 30 de ani, iar suma imprumutata este cea mai mare luata pana in prezent la o singura iesire pe pietele externe.
Guvernul a luat 1,15 miliarde de euro prin vanzarea de titluri cu scadenta la sapte ani, 500 de milioane de euro cu scadenta la 15 ani, iar pentru titlurile pe 30 de ani a obtinut 1,35 miliarde de euro, potrivit profit.ro.
Emisiunea de titluri in euro a fost intermediata de Erste, Citi, ING Bank, JPMorgan si Societe Generale si aduce si o premiera: Romania imprumuta euro cu scadenta la 30 de ani. In trecut, Guvernul roman s-a mai imprumutat pe pietele externe cu scadenta la 30 de ani, dar in dolari.
Suma imprumutata miercuri de Romania in euro este foarte aproape de totalul imprumuturilor externe pe anul 2018. De pe pietele externe, statul a imprumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) si 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei).
Nevoia de bani a Guvernului este destul de ridicata, dupa ce in primele luni ale acestui an a imprumutat mai putin de pe piata interna, inclusiv din cauza problemelor cauzate sectorului bancar de taxarea activelor, introdusa prin OUG 114, comenteaza profit.ro, care adauga ca Executivul are nevoie sa se imprumute rapid de pe pietele externe, dupa ce a obtinut de la bancile din Romania in primele luni ale anului mai putin decat avea nevoie pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plata si acoperirea unui eventual deficit bugetar.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…