Un nou guvern, pana la sfarsitul lunii. Ce trebuie sa faca Dacian Ciolos in continuare
Premierul desemnat Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a veni in Parlament cu lista si programul Guvernului
Conform prevederilor constitutionale, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna.
Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Astfel, pentru a fi investit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, in total fiind 547 de senatori si deputati.
In actuala configuratie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori si deputati, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minoritatilor nationale – 17, alti 14 deputati si 5 senatori fiind neafiliati.
„Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura”, mai stipuleaza Constitutia, potrivit Mediafax.
In cazul unui vot favorabil in Parlament, primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, juramantul de credinta.
Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.
Fostul comisar european pentru Agricultura Dacian Ciolos a fost desemnat, marti, de catre presedintele Klaus Iohannis, pentru functia de premier, Iohannis precizand ca solutia agreata cu partidele politice, cu foarte mici exceptii, este cea a unui guvern de tehnocrati.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook