Categories: life

Un medic nu a facut dus timp de 5 ani. Iata ce a descoperit

Pentru noua sa carte, Clean: The New Science of Skin, medicul James Hamblin nu a facut dus timp de cinci ani. Sapunul este un preparat relativ simplu; platesti mai ales pentru marketing si parfum. Desi igiena este importanta, Hamblin sustine ca facem prea multa curatenie – in detrimentul sanatatii noastre.

In urma cu cateva luni, James Hamblin a facut senzatie cand a anuntat ca nu a mai facut dus si nu a mai folosit prea mult sapun de cinci ani. Medicul, conferentiar de sanatate publica la Yale si redactor la The Atlantic a facut experimente pe el insusi ca cercetare pentru cea mai recenta carte a sa, Clean: The New Science of Skin (Noua stiinta a pielii), potrivit Big Think.

Ritualurile de igiena sunt la fel de vechi ca si civilizatia inregistrata. In timp ce musulmanii si hindusii au creat ritualuri de curatenie elaborate, crestinii europeni credeau ca scaldatul crestea sansele de imbolnavire datorita teoriei miasmei. Timp de secole, schimbarea camasii de in se presupunea ca  va conferi curatenie – nu apa si sapunul. Multi crestini din aceasta epoca au facut o singura baie in toata viata lor: botezul.

Desi ne dorim cu siguranta sa ne spalam mai des decat o data pe an, Hamblin subliniaza ca multe dintre ritualurile actuale de igiena si de ingrijire a pielii ne-au dus prea departe in directia opusa. De fapt, ritualurile noastre costisitoare pot fi mai mult daunatoare decat utile. In plus, igiena si ingrijirea moderna a pielii este un consumator de timp. Dupa cum subliniaza Hamblin, daca va petreceti o jumatate de ora facand dus si aplicand produse in fiecare zi, veti dedica peste doi ani activitatilor legate de ingrijire pe parcursul unei vieti de un secol.

In cartea sa anterioara, If Our Bodies Could Talk (Daca corpurile noastre ar putea vorbi), Hamblin a investigat numeroase mituri despre corp. In Clean, el se concentreaza asupra celui mai mare organ al nostru. Pielea este un mediu in sine. In cele ce urmeaza sunt sase lectii importante din cartea sa, de la igiena la lacomie.

#1. O obsesie pentru sapun ar putea crea alergii

In incercarea de a ne proteja copiii impotriva bacteriilor, am putea crea, fara sa vrem, alergii pe viata. O crestere a alergiilor la arahide este un indiciu al acestei tendinte. Pielea noastra este prima linie de aparare impotriva bolilor si stie cum sa se protejeze. Organismele si bacteriile care traiesc pe pielea noastra fac o treaba importanta; cu cat le spalam mai mult, cu atat devenim mai sensibili la invadatorii straini.
Alergiile la nuci ar putea fi doar o consecinta a spalarii excesive. Rinita alergica, astmul si eczema ar putea fi in parte cauzate (sau provocate) de prea multe sapunuri antibacteriene (sau de sapun in general). Dupa cum scrie Hamblin, „Sapunurile si astringentele menite sa ne faca mai uscati si mai putin uleiosi elimina, de asemenea, sebumul cu care se hranesc microbii”.

#2. Pielea ta este plina de acarieni

Vorbind de invadatori straini, stiinta pielii sustine o veche idee budista: Nu exista sine. Dupa cum spune Hamblin, „Sinele si celalalt este mai putin o dihotomie, ci un continuum”. De fapt, „tu” esti o colectie de organisme si bacterii, inclusiv acarianul Demodex. Cu o lungime de o jumatate de milimetru, aceste „arahnide demonice” sunt incolore si se mandresc cu patru perechi de picioare, pe care le folosesc pentru a se infige in pielea fetei noastre. Da, si pe fata ta.

Desi acesti acarieni au fost descoperiti initial in 1841, abia in 2014 un grup de cercetatori din Carolina de Nord a folosit secventierea ADN-ului pentru a le intelege impactul. Desi s-ar putea sa va dati inapoi la aceasta sugestie, se pare ca aceste creaturi actioneaza potential ca exfolianti naturali. In timp ce adapostirea unui numar prea mare dintre acesti acarieni duce la boli de piele, fata ta este casa lor. Daca nu ar fi pentru ei, ai putea fi chiar mai predispus la eruptii si infectii.

#3. Sapunul a beneficiat de un marketing ingenios

Sapunul este simplu din punct de vedere chimic. Combina grasimea si alcalii pentru a crea molecule de agenti tensioactivi. Grasimea poate fi de origine animala sau vegetala – trei acizi grasi si o molecula de glicerina creeaza o triglicerida. Combinati acest amestec cu potasa sau lesie, aplicati caldura si presiune si asteptati ca acizii grasi sa se indeparteze in graba de glicerina. Potasiul sau sodiul se leaga de acizii grasi. Acesta este sapunul.
Ceea ce platesti sunt parfumul si ambalajul. In 1790, primul brevet din istorie a fost aprobat pentru o metoda de prelucrare a cenusii care producea sapun. Nu a fost un succes imediat; echilibrul era dezechilibrat. Prea multa lesie a dus la o multime de arsuri pe piele. A trecut un secol pana cand companiile i-au convins pe americani ca este necesara spalarea regulata. Gratie unui marketing ingenios – mai avem si astazi „telenovele” inspirate de radio, desi cu greu – sapunul a devenit un produs indispensabil. Un lux a devenit un bun comun.

Agentii de marketing au convins publicul ca toata lumea ar trebui sa cumpere mult sapun. Dupa cum spune Hamblin, „Capitalismul nu vinde nimic atat de eficient ca statutul. Si daca un pic era bun, mult ar fi fost mai bine”. Sapunul a infectat constiinta generala.

#4. Industria de ingrijire a pielii este in mare parte nereglementata

Hamblin a incercat un alt proiect pentru aceasta carte: A lansat o linie de ingrijire a pielii. Intr-o zi, s-a dus la Whole Foods si a cumparat ingrediente brute: ulei de jojoba, colagen, unt de shea si alte cateva lucruri. Dupa ce le-a amestecat in bucataria sa, a comandat borcane de sticla si etichete de pe Amazon. In total, a cheltuit 150 de dolari pentru a lansa Brunson + Sterling.

Hamblin nu a vandut niciun borcan, dar nu acesta era scopul. La o expozitie, el a observat borcane de SkinCeuticals C E Ferulic care se vindeau cu 166 de dolari, chiar daca acel acid topic nu este mai eficient pentru imbunatatirea sanatatii decat mancatul unei portocale. Colagenul este o alta masinarie de propaganda. Consumul de colagen nu face nimic pentru piele, deoarece este descompus de enzimele din tractul digestiv. Chiar si asa, o multime de companii pretind ca va ofera o piele stralucitoare.

Si mai incredibil, Hamblin nu a trebuit sa declare niciun ingredient la FDA. De asemenea, nu a fost nevoit sa noteze efectele sale sau sa furnizeze dovezi de siguranta. Tot ce a trebuit sa faca a fost sa solicite o licenta de afaceri. FDA nici macar nu-l poate obliga (pe el (sau pe oricine altcineva) sa recheme produsele. Sistemul de siguranta al guvernului se bazeaza pe un cod de onoare – si exista o multime de afaceri care nu sunt deloc onorabile.

#5. Momeala dezinfectanta

Chiar trebuie sa stergem totul cu Clorox? Probabil ca nu, sugereaza Hamblin. De fapt, pentru ca Clorox sa functioneze, trebuie sa il lasati pe suprafata timp de aproximativ zece minute. El spune: „Produsul nu „ucide 99,9% din germeni” in modul in care oricine il foloseste de fapt – o stergere rapida”. In schimb, curatati-va blatul cu apa si sapun.

In plus, uciderea regulata a fiecarui „germen” din mediul inconjurator nu este cea mai sanatoasa practica. „Unele afectiuni cronice par sa fie alimentate de faptul ca atat de multi dintre noi nu sunt acum expusi la suficient de mult din lume”, scrie Hamblin.

#6. Animalele miros – si tu esti un animal

Ne gandim la mirosul corporal ca la un dat, dar si acesta este o inventie. Picioarele noastre „miros” datorita unor bacterii precum Bacillus subtilis, care are proprietati antifungice puternice. In cea mai mare parte a istoriei nu au existat pantofi, o perioada in care picioarele mirositoare au conferit un avantaj evolutiv puternic. Dupa cum scrie Hamblin, nu am evoluat pentru a mirosi; am evoluat in armonie cu microbii protectori pe care, din intamplare, ii gasim neplacuti.

In timp ce o serie de actori din industriile de wellness si de ingrijire a pielii au probabil intentii bune, atat de mult din ceea ce se vinde este inutil si chiar daunator. Masinaria de marketing ne face sa ne simtim incompleti – asa ca trebuie sa cumparam produse care sa ne faca sa ne simtim intregi. Dupa cum concluzioneaza Hamblin, companiile bazate pe dovezi ar adopta o abordare opusa in ceea ce priveste ingrijirea pielii si igiena: mai putin inseamna mai mult. Dar acest slogan nu vinde prea mult sapun.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago