Barcelona este indignata ca, dupa mai bine de sase luni de la lansarea planului de primire a refugiatilor de razboi, nimeni n-a sosit inca, desi totul este gata, iar unii ar vrea chiar sa negocieze direct cu Grecia si Italia, ocolind Madridul, relateaza vineri intr-un comentariu AFP, citata de Agerpres.
”Suntem furiosi. Orasul este pregatit tehnic, toate serviciile sunt la punct, cetatenia ii asteapta cu bratele deschise. Dar ei nu sosesc”, a declarat pentru AFP Ada Colau, primarita Barcelonei din iunie 2015 si fosta militanta impotriva expulzarilor.
In timp ce tarile din Uniunea Europeana se aflau joi in disputa la Bruxelles pe tema crizei migrantilor, primarita Barcelonei, al doilea oras ca marime al Spaniei, si-a prezentat planul ”Barcelona Ciudad Refugio”.
Cand Ada Colau evoca in august 2015 acest proiect, pe adresa de mail prevazuta pentru aceasta au sosit sute de mesaje de la cetateni gata sa coopereze.
Si alte orase spaniole i-au urmat exemplul si presiunea opiniei publice a determinat guvernul lui Mariano Rajoy (conservator) sa dea dovada de mai multa generozitate acceptand sa primeasca 17.680 de persoane, si nu 2.749, cum era prevazut initial.
”Dar, de atunci, doar 18 refugiati au sosit, un numar ridicol”, in intreaga Spanie, a afirmat Pascale Coissard, purtator de cuvant al Comisiei de ajutor pentru refugiati in Catalonia (nord-est).
In ultimele luni, serviciile de primire au fost intarite pentru a permite primirea unei parti dintre refugiati — peste un milion in acest stadiu — care au ajuns in Uniunea Europeana, provenind din Siria, Irak, Afganistan si Eritreea.
Comisia de ajutor si-a sporit de patru ori disponibilitatile de cazare — de la 10 la 41 de persoane — si va dispune rapid de 50 de locuri suplimentare. Ea si-a intarit, de asemenea, serviciul medical si de asistenta psihologica si ofera pregatire municipalitatilor din regiune pentru primirea de populatii aflate in necaz.
Crucea Rosie din Catalonia recruteaza, de asemenea, asistenti sociali, interpreti, consilieri in materie de locuri de munca. Ea dispune, printre altele, de trei cladiri pentru cazarea de urgenta a unor persoane.
”Suntem gata. Nu mai trebuie decat sa mobilizam ultimele resurse care vor fi puse la dispozitie cand sosirea refugiatilor va fi iminenta”, a explicat Oscar Barbero, insarcinat cu interventia sociala pentru Crucea Rosie regionala, precizand ca nu se stie cand vor veni refugiatii si nici cati vor fi.
”Guvernul nu ne ofera nici cea mai mica informatie”, a acuzat Ignasi Cabol, coordonator al planului ”Barcelona Ciudad Refugio”, prevazut cu un buget de 10,5 milioane de euro. ”Raspunsul Europei este disperat de lent”, a adaugat Pascale Coissard.
Din cei circa 160.000 de solicitanti de azil identificati in vara lui 2015, care urmau sa fie reorientati catre diferite tari ale Europei, doar 600 au fost trimisi si actiunile de inchidere a frontierelor se inmultesc in Europa.
”Imaginile cu copii inecati in fiecare saptamana pun in cauza direct sensul proiectului european”, a estimat Ada Colau.
Pentru a face presiune asupra institutiilor comunitare, Barcelona incearca de mai multe luni sa mobilizeze alte orase, indeosebi prin intermediul unor asociatii municipale europene, precum Eurocities sau Metropolis. Sunt pe cale de finalizare conventii de cooperare cu orase depasite de situatie, precum Lesbos in Grecia si Lampedusa in Italia, carora li s-a propus sprijin tehnic.
”Dar va veni un moment cand orasele se vor satura sa mai astepte”, a declarat Cabol, evocand posibilitatea ca ele sa incerce sa evite ierarhia in materie de drept la azil, mai precis pe cea a guvernului. ”Drepturile omului sunt mai presus de legislatia europeana”, a afirmat el, fara sa intre in detalii.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…