Un judecator CSM le strica bucuria borfasilor PSD. Ordonanta pregatita de Tudorel incalca o decizie a CCR
Judecatorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, citeaza joi, intr-o postare pe Facebook, o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei in care se precizeaza ca āeliminarea unui motiv de revizuire sau adaugarea unui nou motiv de revizuire dupa pronuntarea hotararii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicarii legii in timpā.
āDecizia CCR nr. 377/2017: āPrin urmare, criteriul ce trebuie luat in seama si care tine de esenta articolului 15 alineatul (2) din Constitutie raportat la aplicarea in timp a reglementarilor referitoare la caile de atac este data pronuntarii hotararii judecatoresti. Astfel, in temeiul textului constitutional antereferit, legiuitorul poate supune hotararea judecatoreasca unor cai de atac stabilite ca atare prin lege pana la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti. (ā¦) In schimb, legiuitorului ii este interzis sa supuna hotararile judecatoresti unor noi cai de atac reglementate dupa pronuntarea acestora. Aceeasi regula se aplica atat cailor ordinare, cat si extraordinare de atac, ambele categorii de cai de atac urmand sa isi pastreze aceeasi configuratie juridica de la data stabilita drept reper de catre legiuitor. Prin urmare, eliminarea unui motiv de revizuire sau adaugarea unui nou motiv de revizuire dupa pronuntarea hotararii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicarii legii in timp, cu privire la hotararea judecatoreasca deja pronuntata'ā, scrie Bogdan Mateescu pe reteaua de socializare, citand instanta constitutionala.
Postarea judecatorului vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri seara ca va propune o OUG prin care sa poata fi revizuite condamnarile in baza protocoalelor si interceptarilor nelegale.
āVoi propune doamnei prim-ministru si Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta care sa modifice revizuirea institutiei de reformare a unei hotarari definitive, in baza art. 453 din procedura penala. Ce inseamna? Sa-i dea celui care are sentimentul ca-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptari nelegale, sa-i dam posibilitatea sa se convinga daca condamnarea lui este dreapta sau nedreapta. Cum? El sa solicite revizuirea hotararii, sa avem un filtru de admisibilitate, un judecator sa deschida dosarul, sa verifice daca X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe baza de interceptari sau protocoale, sa faca o procedura de admisibilitate si, daca nu este vorba de protocol, de interceptare nelegala, ii respinge si ramane hotararea cum a fost. Daca este vorba de protocoale sau interceptari nelegale, sa devina admisibila cererea de revizuire si sa o puna pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Sa cautam o parghie de reformare a unor posibile hotarari netemeinice pronuntate pe interceptari, pe protocoale, este nedrept sa execute pedeapsa. Pe de alta parte, sa-i dam incredere romanului condamnat sau necondamnat ca justitia se infaptuieste asa cum cere Constitutiaā, a declarat Toader.
Ministrul a explicat ca o persoana condamnata definitiv pe baza unui protocol sau a unor interceptari nelegale are sansa ca dosarul sa fie vazut de un judecator pentru a spune daca procesul sau poate fi revizuit.
Intrebat ce inseamna āinterceptarile nelegaleā, Toader a spus: āInterceptari facute de SRI si folosite de procuror in fapte de drept comun, fapte care nu au legatura cu securitatea, siguranta nationalaā.
El a indicat ca va propune aceasta ordonanta de urgenta in scurt timp, ādupa ce se termina concediileā.