Un influent istoric din Rusia anunta ce urmareste Putin: „Putin si Rusia au asteptat multa vreme. Iar apoi au decis sa mearga pe cont propriu”. Putin vrea sa revina frontierele din timpul lui Petru cel Mare

externe

Presedintele rus Vladimir Putin vrea sa se intoarca la frontierele Rusiei stabilite in timpul lui Petru cel Mare si se bucura de sprijinul „majoritatii rusilor”, afirma istoricul rus si fostul disident din perioada sovietica Roy Medvedev, in opinia caruia invazia din Ucraina reprezinta incercarea sefului de la Kremlin de „a rescrie istoria”, transmite luni EFE, citata de Agerpres.

Putin „vrea sa plaseze Rusia intre marile puteri ale lumii, langa China si Statele Unite. Stie ce spune si chiar crede ceea ce spune. Problema este mereu aceeasi. Pentru Europa, Rusia va fi mereu prea mare. Pentru marea majoritate a rusilor, nu”, apreciaza Medvedev, intr-un interviu publicat luni de cotidianul italian Corriere della Sera.

In privinta invaziei din Ucraina, istoricul rus, in varsta de 95 de ani si care a fost expulzat in 1968 din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) pentru ca s-a opus reabilitarii dictatorului sovietic Iosif Stalin, considera ca Putin „se teme, poate, de consecintele economice, dar ca majoritatea rusilor sunt de acord cu ceea ce se intampla”, chiar daca „occidentalilor nu le place sa recunoasca acest lucru”.

Ucraina, „ca sfera de influenta, dateaza din punct de vedere geografic de pe vremea lui Gogol, marele nostru scriitor care s-a nascut intr-un teritoriu care apartine acum Ucrainei, dar pe care toata lumea il considera rus. Istoria niciodata nu se intampla degeaba. Nici macar Putin nu intentioneaza sa recupereze tot teritoriul. Doar partea rusofona. In ceea ce priveste amenintarea nucleara, nimeni nu se gandeste cu adevarat la ea. Sunt doar vorbe”, da el asigurari.

Despre Putin, Medvedev spune ca este „o persoana absolut ciudata. Este obsedat sa se lupte cu trecutul, vrea sa fie tinut minte, sa se transforme in simbolul nostru. In acest sens, este motivat de ambitii personale. Ucraina este mai presus de orice incercare a lui de a rescrie istoria, de a-i devia cursul”.

„Din capul locului, (Putin) nu este un tar, personalitate care pentru el are conotatii mitologice. Din capul locului, nu seamana cu Lenin. Dar nu este nici ca Stalin, cu care este adesea comparat cu malitiozitate”, adauga Medvedev, care a fost prigonit de dictatorul sovietic si reabilitat odata cu „perestroika” lui Mihail Gorbaciov, al carui colaborator a fost.

Despre „democratia rusa”, Medvedev afirma ca „este foarte controlata. Insa in doar 10 ani de democratie de tip occidental, in timpul guvernarii (Boris) Eltin, tara a fost facuta tandari. Si nici asa nu le-a placut. In afara de aceasta perioada, rusii nu au trait niciodata democratia ‘voastra’. Nu sunt obisnuiti”.

Si concluzioneaza: „Exista alte modele de societate in afara celei din SUA. Europenii ar fi trebuit sa fie primii care sa inteleaga acest lucru. Insa mereu ati refuzat sa recunoasteti acest fapt evident. Lumea nu mai este bipolara si merge in alta directie. Putin si Rusia au asteptat multa vreme. Iar apoi au decis sa mearga pe cont propriu”.

Conform Wikipedia, „dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, Medvedev si zeci de alti fosti deputati comunisti din parlamentele sovietic si rus au fondat Partidul Socialist al Oamenilor care Muncesc, devenind copresedinte al partidului. Medvedev il sustine pe  Vladimir Putin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: