Un container cu deseuri de 2,6 tone de pe Statia Spatiala Internationala se prabuseste sambata pe Pamant. Se asteapta sa arda aproape complet la reintrarea in atmosfera

externe

NASA. fragment metalic, prabusit, acoperis, casa, Florida

In ianuarie 2021, un palet cu noua baterii vechi a fost aruncat de pe Statia Spatiala Internationala (ISS). Se pare ca este cel mai greu pachet de deseuri de pe ISS care va reintra in atmosfera Pamantului, relateaza Interesting Engineering.

Acest palet de marfa de 2,6 tone metrice este acum programat sa ajunga in mod natural in atmosfera Pamantului intre 8 si 9 martie 2024.

Birourile pentru resturi spatiale si pentru siguranta ale Agentiei Spatiale Europene urmaresc cu atentie aceasta problema.

Cele mai multe dintre aceste baterii vor arde in mod natural in timpul reintrarii in atmosfera, dar unele ar putea scapa si cadea pe Pamant. Potrivit ESA, riscul de de a se inregistra victime este destul de mic.

Locul in care piesele vor ateriza pe Pamant nu a fost estimat cu precizie.

„Reintrarea va avea loc intre -51,6 grade Sud si 51,6 grade Nord. Incertitudinile mari, determinate in principal de nivelurile fluctuante ale rezistentei atmosferice, impiedica previziuni mai precise in acest moment. Cu cat ne apropiem mai mult de fereastra de reintrare preconizata, cu atat mai bine poate fi delimitata geografic regiunea in cauza”, a explicat ESA intr-un comunicat.

Acest palet de marimea unui SUV a fost lansat de un brat robotic de pe statia spatiala in 2021. De atunci, acesta a cazut treptat spre Pamant.

In 2020, o incarcatura a ajuns pe statia orbitala pentru inlocuirea unor baterii. Potrivit EarthSky, astronautii au folosit paletul pentru a inlocui bateriile imbatranite de nichel-hidrogen cu celule noi litiu-ion.

Din cauza dimensiunilor sale, cercetatorii se asteapta ca unele bucati sa aterizeze pe suprafata Pamantului.

Astronomul Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian, a mentionat pe X ca paletul „nu va arde in totalitate la reintrarea in atmosfera – aproximativ o jumatate de tona de fragmente vor atinge probabil suprafata Pamantului”.

O cantitate tot mai mare de deseuri spatiale rezultate in urma lansarilor de rachete si a satelitilor iesiti din serviciu ridica probleme semnificative pe orbita joasa a Pamantului.

Se estimeaza ca peste 37.000 de resturi se invart in jurul Pamantului. Se asteapta ca acest numar sa creasca in urmatorii ani, avand in vedere numarul de lansari de sateliti.

ESA a mentionat in comunicatul de presa: „Un obiect spatial de mari dimensiuni reintra in atmosfera in mod natural aproximativ o data pe saptamana, majoritatea fragmentelor asociate arzand inainte de a ajunge la sol. Majoritatea navelor spatiale, a vehiculelor de lansare si a echipamentelor operationale sunt proiectate pentru a limita riscurile asociate cu reintrarea in atmosfera”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: