Un cocktail nuclear mortal. Ambitiile si rivalitatile in crestere a trei puteri din Asia
Concentrarea atentiei pe programul nuclear al Iranului a pus in umbra pericole crescande privind proliferarea nucleara in alte parti ale lumii.
Sudul Asiei, o regiune volatila si instabila, este scena unei escaladari a rivalitatilor militare si nucleare. Analistii spun ca in aceasta parte a lumii exista o cursa tot mai intensa privind suprematia nucleara intre trei puteri adversare: India, Pakistan si China. Aceasta rivalitate este periculoasa in sine dar si mai ales ca urmare a suspiciunile reciproce si dusmaniilor istorice care macina regiunea.
Sa vedem Pakistanul, in primul rand. Tara este afectata de probleme economice si insecuritate politica, insa este implicata puternic intr-o lupta de orgolii militare cu India. Se banuieste ca aceasta tara are unul dintre cele mai arsenalele nucleare cu cea mai mare crestere din lume. Rapoarte recente arata ca Pakistanul si-a triplat numarul de focoase nucleare fata de acum zece ani.
Puterea nucleara este o strategie atat militara cat si politica in ochii gurvernantilor pakistanezi, o cale de a contracara influenta politica si militara a Indiei. Oficial, Pakistanul nu are o doctrina militara, insa guvernanti vorbesc despre „descurajare”.
Recent, guvernul a aprobat cumpararea a opt submarine din China. Nu este foarte clar daca pot fi echipate cu focoase nucleare. Afacerea, care valoreaza miliarde, este una dintre cele mai mari ale Chinei in zona comertului cu arme. China si Pakistanul sunt apropiate de zeci de ani, ambele avannd suspiciuni fata de actiunile Indiei.
De asemenea, pakistanezii au testat recent mai multe rachete capabile sa poarte focoase nucleare. Pakistanul are in dotare racheta Shaheen-III, cu o raza de 2.000 de km, ce poate cu usurinta sa atinga obiective strategice din India.
Nimeni nu ar trebui sa subestimeze rivalitatea dintre cele doua tari, a caror istorie complicata cuprinde trei razboaie, in 1947, 1965 si 1971, atentioneaza BBC.
Analistii estimeaza ca India are 110 focoase nucleare si continua sa isi extinda programul nuclear. Primul test nuclear l-a efectuat in 1974. Doctrina Indiei este de a nu fi prima care sa utilizeze arma nucleara, confirmata recent de premierul Narendra Modi. Indienii sunt preocupati in primul rand de securitate. Puterea nucleara a Chinei este cea care ingrijoreaza, chinezii avand o forta militara superioara si arme strategice mai avansate.
Numarul de focoase nucleare ale Chinei este de 250, sustin analisti bine informati. Este un mix de rachete balistice cu raza scurta, medie si lunga de actiune. Acestea pot fi lansate de la sol, din aer si de pe baze marine.
Ambitiile nuclerae ale Chinei au inceput sa se manifeste in anii ’50, la inceputul razboiului coreean. Se crede ca primul test nuclear l-a avut in 1964. Specialistii considera ca Beijingul va continua sa isi creasca in anii urmatori capabilitatile nucleare. Doctrina nucleara a Chinei este de a nu fi prima care sa utilizeze arma nucleara intr-un eventual conflict.
Un cocktail mortal?
Competitia nucleara acerba din Sudul Asiei este vazuta de multi specialisti ca o reteta pentru alimentarea instabilitatii intr-o regiune deja impovarata de probleme. Ar putea fi o doza letala intr-un cocktail de dispute teritoriale si incurajarea terorismului peste granite. Capacitatea celorlalte puteri mondiale de a se implica in zona este influentata de faptul ca nici India, nici Pakistanul nu au ratificat Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare.
Instabilitatea politica si economica din Pakistan pune de asemenea intrebari tulburatoare. Guvernul este atacat continuu de militanti bine inarmati, prin urmare exista o teama persistenta ca una dintre aceste grupari sa puna mana pe arsenalul nuclear. Chiar daca oficialitatile pakistaneze dau asigurari ca facilitatile nucleare sunt in siguranta.
America si Rusia raman in continuare puterile care detin 90% din arsenalul nuclear al lumii. Insa fata de Sudul Asiei ingrijorarea este in crestere, este foarte probabil ca in lunile urmatoare acesta zona sa devina tot mai fierbinte.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook