Un an de la moartea Mahsei Amini. Autoritatile din Iran se pregatesc de proteste, Occidentul impune sanctiuni
SUA, Marea Britanie si Canada au impus vineri mai multe sanctiuni Iranului inainte de comemorarea unui an de la moartea Mahsei Amini, aflata in custodia politiei din Iran, ceea ce a declansat luni de proteste antiguvernamentale care s-au confruntat cu o represiune adesea violenta, potrivit Reuters.
Amini, in varsta de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie anul trecut, dupa ce a fost arestata pentru ca ar fi incalcat codul vestimentar obligatoriu in Republica Islamica. Moartea ei a starnit proteste antiguvernamentale care au devenit cea mai mare manifestare de opozitie fata de autoritatile iraniene din ultimii ani.
Fortele de securitate iraniene au fost desfasurate in orasul ei natal in asteptarea tulburarilor din acest weekend.
SUA, Marea Britanie si Canada, impreuna cu Uniunea Europeana, au anuntat mai multe runde de sanctiuni impotriva Iranului, invocand represiunea pe scara larga si adesea violenta a protestelor dupa moartea lui Amini.
āMoartea tragica si lipsita de sens a Mahsei in custodia asa-numitei `politii morale` din Iran a declansat demonstratii in Iran care au fost intampinate cu violenta nespusa, arestari in masa, intreruperi sistemice ale internetului si cenzura de catre regimul iranianā, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
āVom continua sa luam masurile adecvate, alaturi de partenerii nostri internationali, pentru a-i trage la raspundere pe cei care suprima exercitarea drepturilor omului de catre iranieniā, a spus el, adaugand ca si Canada, Australia si alti parteneri au impus sanctiuni in aceasta saptamana.
Intr-o declaratie separata, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a declarat ca a impus sanctiuni asupra mai multor persoane si entitati despre care a spus ca sunt legate de āsuprimarea violentaā a protestelor de catre Iran, dupa moartea lui Amini, reprimarea vocilor disidente si impunerea restrictiilor la internet.
Actiunea vizeaza 29 de persoane si grupuri, inclusiv 18 membri cheie ai Corpului Garzii Revolutionare Islamice (IRGC) si ai Fortelor de aplicare a legii (LEF) iraniene, seful penitenciarelor din Iran, precum si oficiali care au legatura cu blocarea internetului din Iran si mai multe institutii media, a spus departamentul.
Sanctiunile ii vizeaza pe purtatorul de cuvant al LEF, Saeed Montazerolmehdi, mai multi comandanti LEF si IRGC si pe seful penitenciarelor din Iran, Gholamali Mohammadi.
CEO-ul Douran Software Technologies, Alireza Abedinejad, precum si organizatiile media controlate de stat Press TV, Tasnim News Agency si Fars News au fost, de asemenea, printre cei sanctionati.
āStatele Uniteā¦ vor continua sa ia masuri colective impotriva celor care suprima exercitarea drepturilor omului de catre iranieniā, a declarat subsecretarul pentru Terorism si Informatii Financiare al Trezoreriei, Brian Nelson.
Consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan, a spus ca Washingtonul va anunta mai multe sanctiuni in zilele urmatoare.
Marea Britanie si-a anuntat separat sanctiunile care vizeaza factorii de decizie iranieni care pun in aplicare legea obligatorie a hijabului din Teheran, inclusiv ministrul iranian pentru cultura si orientare islamica, adjunctul sau, primarul Teheranului si un purtator de cuvant al politiei iraniene.
Pachetul de sanctiuni al Canadei anuntat vineri, care a fost al paisprezecelea incepand din octombrie anul trecut impotriva Iranului, a enumerat restrictii impotriva a sase persoane. Ei au inclus membri ai IRGC si ai āConsiliului Suprem pentru Revolutia Culturalaā, a spus guvernul canadian.